СУБОТА, 19. 8. 2023 - 11:40

Извор: ТВ ХРАМ

Храмовна слава цркве Преображења Господњег на Пашином брду - Епископ Нектарије: Нека наша срца и љубав увек буду усправљени ка Христу (ФОТО/ВИДЕО)

Уздижући се над нашим слабостима, пазећи на своје срце и љубав да увек буду усправљени ка Христу, како би ми били слични Њему преображеном, сијајући нетварном светлошћу, и ми ћемо постати истинска деца светлости, рекао је Епископ Нектарије у беседи, 19. августа 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији на празник Преображења Господњег, 19. августа 2023. године, у храму посвећеном овом празнику на Пашином брду.

Епископу Нектарију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У поучној беседи, говорећи о празнику Преображења Господњег, Преосвећени Епископ је истакао да је то догађај који се десио ради нас, да нам покаже Господ ко је Он у ствари и да нам покаже на шта смо позвани да будемо у вечности Царства Небеског. Уклонивши људску слабост својим ученицима и апостолима, Христос је показао себе у божанској слави својој, као истински Бог и Спаситељ овог света. Сав наш труд у Цркви и подвиг у нашем животу јесте да видимо истинског Спаситеља и Бога нашег у овом животу и у вечности, јер ако га већ овде не спознамо нећемо ни у вечности. Уздижући се над нашим слабостима, пазећи на своје срце и љубав да увек буду усправљени ка Христу, како би ми били слични Њему преображеном, сијајући нетварном светлошћу, и ми ћемо постати истинска деца светлости.

На крају светог евхаристијског сабрања освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преображење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа

ТВ Храм

Треће године Своје проповеди на земљи Господ Исус чешће говораше ученицима Својим о блиском страдању Своме, но уједно и о слави Својој после страдања на крсту. Да не би предстојеће страдање Његово сасвим раслабило ученике те да не би отпали од Њега, Он Премудри, хтеде им пре страдања показати делимично славу Своју божанску. Зато узевши собом Петра, Јакова и Јована изиђе с њима ноћу на гору Тавор, и ту се преобрази пред њима. И засја се лице његово као сунце а хаљине његове посташе свијетле као снијег. И појавише се покрај Њега Мојсеј и Илија, велики старозаветни пророци. И видеше ученици и удивише се. И рече Петар: Господе, добро нам је овде бити; ако хоћеш да начинимо овде три сјенице (колибе): Теби једну, а Мојсију једну, а једну Илији. Но док још Петар говораше, удаљише се Мојсеј и Илија, и сјајан облак окружи Господа и ученике, и дође глас из облака: ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи, њега послушајте. Чувши овај глас, ученици падоше ничице на земљу као мртви и осташе тако лежећи у страху докле им Господ не приђе и не рече им; устаните и не бојте се (Мат. 17). Зашто Господ узе само тројицу ученика на Тавор а не све? Јер Јуда не беше достојан да види божанску славу Учитеља, кога ће он издати, а њега самог Господ не хте оставити под гором, да не би тиме издајник правдао своје издајство. Зашто се преобрази на гори а не у долини? Да би нас научио двема врлинама: трудољубљу и богомислију. Јер пењање на висину захтева труд, а висина представља висину мисли наших, тј. богомислије. Зашто се преобрази ноћу? Јер је ноћ подеснија за молитву и богомислије него дан, и јер ноћ закрива тамом сву земаљску красоту а открива красоту звезданог неба. Зашто се појавише Мојсеј и Илија? Да се разбије заблуда јеврејска, као да је Христос неки од пророка, Илија, Јеремија или неки други — зато се Он јавља као Цар над пророцима, и зато се Мојсеј и Илија јављају као слуге Његове. Дотле је Господ много пута показао ученицима божанску моћ Своју, а на Тавору им је показао божанску природу Своју. То виђење Божанства Његовог и слишање небеског сведочанства о Њему као Сину Божјем требало је да послужи ученицима у дане страдања Господњег на укрепљење непоколебљиве вере у Њега и Његову крајњу победу.

Повезане вести

Вести