НЕДЕЉА, 13. 8. 2023 - 22:43

Извор: ТВ ХРАМ

Свеноћно бденије у храму Светог Нектарија Егинског у Суботици (ФОТО)

У недељу, 13. августа 2023. године, у суботичком насељу Прозивка је, са благословом Његовог преосвештенства епископа бачког Г. Иринеја, служено свеноћно бденије поводом празника Светих мученика Макавеја.

ТВ Храм

Бденијем је началствовао Његово преосвештенство епископ јегарски Г. Нектарије, уз саслужење свештенства и ђаконства епархије бачке.


Уз благослов Његове светости и домаћина - епископа бачког, владика Нектарије се са радошћу одазвао на љубазни позив високопречасног јереја Вељка Васиљева, архијерејског намесника суботичког и његовог братства.


Лепоти богослужења допринели су професори, ђаци и студенти богословских школа наше Помесне Цркве, као и полазници Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин” из Новог Сада.
По завршетку Свете Литургије, вернима се обратио епископ Нектарије, говорећи о значају поста и искушењима која очекују сваког верника.

„Драга браћо и сестре, треба да се учимо и сјетимо Христових речи, да будемо као деца, која, када су у страху и када се плаше, ухвате руку родитеља и тако превазиђу тај страх. Господ са крста, када је разапет, раширио је руке грлећи све нас. Тако нам пружа и обе своје руке како би нас спасо и повео у Царство небеско.  Ставите то у срца ваша, да се увек, у свакој невољи сетимо Господа и да Му благодаримо, да знамо да никада нисмо сами и да од нашег Родитеља - Господа Исуса Христа нема веће утехе за нас овде на земљи. Свака велика љубав подразумева велику жртву. Зато је Господ дао свог Јединородног Сина да пострада за нас. Тако и ми овде, постећи две недеље трудимо се, подвизавајмо се, пружајући руке своје ка Господу, чистећи срце своје од свих зала и лукавстава како бисмо примили благодат Духа Светога и дочекали празник Свете и Пресвете Богородице.”

Потом је владика Нектарије заблагодарио Преосвештеном епископу Иринеју на благослову за служење бденија, те пренео поздраве и благослове Његове светости патријарха српског Г. Порфирија.
Након епископа Нектарија, сабраним верницима обратио се и архијерејски намесник суботички јереј Вељко Васиљев, који је заблагодарио владици Нектарију јер је предводио литургијско сабрање. Такође, отац Вељко је захвалио и сабраним верницима на жртви и подвигу коју су заједнички принели. Подсетио је и на живот угодника Божјег Светог Нектарија, у чијем храму је служено бденије.
„Сви знамо из његовог житија да је и он живео у веома скромним условима, али је давао све од себе када је било у питању служење Богу. Тако и ми, иако овај храм још увек скроман, због тога што није завршен, дали смо све од себе да га уредимо, како би у њему могло да се одржи једно овако величанствено богослужење.”


Затим је отац Вељко захвалио појцима који су својим гласовима и трудом улепшали и украсили бденије, те још једном изразио благодарност епископу Нектарију и наду да ће опет доћи у Богом чувани град Суботицу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести