ЧЕТВРТАК, 6. 7. 2023 - 10:52

Извор: Епархија рашко-призренска

Епархија рашко-призренска (Српска православна црква) упозорава на појачане репресивне мере режима у Приштини коje прете новим погромом над српским народом и СПЦ

И поред међународних апела за де-ескалацију на северу Косова, ослобађања три ухапшена косовска полицајца од стране власти Србије и јучерашњег демантија КФОР-а, у вези са неоснованим и опасно малициозним оптужбама чланице британског парламента, гђе. Алише Кернс, против Српске православне цркве, у вези са наводним ”шверцом оружја”, косовски премијер г. Курти је нажалост наставио да даје провокативне изјаве. Овакво понашање отворено подстиче етничку и верску нетолеранцију против српског народа и СПЦ на Косову и Метохији, чиме се додатно погоршава сада већ крајње тешка и нестабилна ситуација.

Епархија Рашко-призренска je примила поверљиве и поуздане инфорације које указују на то да у наредним данима и недељама косовска влада наводно намерава да покрене читав низ акција у циљу даље дискредитације СПЦ. Ове акције могу да се односе на наставак даљег систематског медијског блаћења наше Цркве и њених верника, подметање лажних доказа, репресивне акције и даље подстицање етничке и верске нетолеранције. Епархија ће прослеђивати водећим западним амбасадама и КФОР-у у Приштини све додатне информације које буде добијалa, ради даље верификације и у циљу предузимања неопходних мера за предупређење даље ескалације етнички мотивисаног насиља и напада против СПЦ.


Премијер Курти је јуче у току дана најпре на конференцији за штампу рекао да се тврдње против СПЦ морају испитати и да ће Косовска влада дати коначну реч о томе, да би потом преко твитера након сусрета са високим званичником НАТО савеза поновио оптужбе против СПЦ, наводећи да је оружје које је наводно преношено на Косово амбулантним колима, остављано у православним црквама, иако је КФОР јуче ујутро својим саопштењем за медије саопштио да не постоје докази за такве тешке оптужбе. Ова ситуација показује стварност на Косову и Метохији, где је премијер и тужилац и коначни пресудитељ.
Истовремено оптужбе британске парламентарке, гђе. Кернс, против СПЦ којима није изнела ни став владе у Лондону, ни НАТО савеза, већ, према свему судећи, информације које је добила од г. Куртија пре неколико дана приликом његовог боравка у Лондону, доживљавамо као опасну злоупотребу и грубу увреду. Гђа. Кернс је нажалост остала при својим изјавама против СПЦ у свом јучерашњем интервјуу и поред демантија мисије КФОР-а да је реч о неоснованим тврдњама. Штавише, ово је само један од примера опасне манипулације којој је СПЦ на Косову и Метохији, подсећамо, изложена већ годинама уназад и што је служило као повод за напад на 150 наших светиња, које су безобзирно уништене и скрнављене.
Манипулисање јавним мњењем ширењем лажних информација, уосталом је и део политичке платформе покрета ”Самоопредељење” г. Куртија, што је познато макар делу оне непристрасне и објективне јавности. Верујемо да овакво понашање нема ни подршку многих умерених косовских Албанаца јер таква политика не може да води ка европској будућности овог дела Балкана, већ подстиче даље сукобе и нестабилност.
И овом приликом истичемо да наша Црква има мирољубив, али и одлучан став да желимо достојанствен и безбедан живот свих грађана на овом простору. Стога осећамо обавезу да осудимо сваки облик насиља и репресије. Нажалост, истовремено видимо и то да је управо овакав наш став сметња за оно што се већ назире као коначни циљ г. Куртија, који је годинама био и остао најжешћи противник суживота Срба и Албанаца и отворени заступник етнички чисте Велике Албаније. Апсурдно је да г. Курти и његови најближи сарадници, који су до јуче сами учествовали у нападима на ЕУЛЕКС и полицију (међународну и косовску), бацали молотовљеве коктеле на зграде косовске владе и полиције, подметали сузавац у Скупштини, уништавали јавну имовину, угрожавали животе људи и били хапшени, данас себе представљају наводним бранитељима закона, којег на више страна безобзирно крше, игноришући чак и сва међународна упозорења.
Зато није ни чудо да наша улога у српском народу и међународни углед наше Цркве на Косову и Метохији представља сметњу настојањима садашње косовске власти да се спроведе потпуно етничко чишћење српског народа са Косова и Метохије; овај пут још не отвореним нападима и вандализмом као у погрому 2004. године, у коме је учествовао знатан број следбеника г. Куртија и  ”Мреже за косовску акцију” (претходнице данашњег ”Самоопредељења”), већ пре свега преко специјалних снага косовске полиције. Последњих година наш народ ове формације доживљава као својеврсну паравојну и окупациону силу која уноси страх, а не као полицију која треба да обезбеди мир и сигурност за све грађане без разлике.


Према сазнањима наше Епархије, само у последњих неколико месеци преко 2000 српских породица са севера Косова је било принуђено да напусти домове услед полицијске репресије, која се наставља са још већим интензитетом уз демонстрирање силе на улицама српских насеља, произвољним хапшењима без судских налога, јавним таргетирањем угледнијих личности на националној и политичкој основи, држањем људи у заточеништву без јасних правних основа, а све уз агресивну медијску кампању партијских ботова, посебно на друштеним мрежама, на којима се отворено позива на мржњу и насиље. Оваквим понашањем косовских власти преостали Срби се додатно застрашују и даље протерују са овог простора. Зато са правом може рећи да се суочавамо са понављањем Мартовског погрома из 2004 године, само другачијим методама, али са очигледно истим циљевима.


Српски народ никада од краја оружаног сукоба 1999. године није живео у тежим околностима и већој правној и физичкој несигурности и то је још један разлог да сви покажемо јединство и чврсту решеност да заједно опстанемо на просторима где вековима живимо. Тиме ћемо бити и достојни наших предака који су вековима пролазили кроз слична искушења и зулуме.
Као Црква која остаје уз свој народ вековима, и која је једнако оштро осуђивала и репресију над Албанцима у време власти Слободана Милошевића, несебично пружајући заштиту свим угроженима у време рата, имамо пуно морално право да дигнемо глас против ове садашње неправде, која се, за разлику од претходне, спроводи и поред присуства међународних представника и снага КФОР-а. Истовремено још једном осуђујемо сваки облик насилног супротстављања репресији косовске полиције и позивамо српски народ да се неправди супротстави мирно, достојанствено и са устрајношћу.
Упозоравамо да агресивно понашање садашњих косовских власти, које игноришу и најновије политичке и економске мере ЕУ уведене због непридржавања владе у Приштини међународног плана за де-ескалацију ситуације, директно води даљем погоршавању безбедносне ситуације и широј регионалној нестабилности на Западном Балкану. У таквим условима потпуно је нереално говорити о нормалном наставку дијалога. За дијалог је потребно поверење и поштовање онога што је договорено, а поверење се не може градити на претњама, диктату и уценама, а поготово не на све јачој репресији невећинског становништва.
Зато и овом приликом позивамо међународне представнике и мисију КФОР-а да спрече овај нови погром који се врши злоупотребом институција које су предвиђене да раде на добробит свих грађана, уместо да делују као оруђе једне политичке организације наносећи огромну штету не само Србима и осталом невећинском становништву на Косову и Метохији, него и косовским Албанцима. Последњих година вишеструко је повећан број исељавања младих Албанаца који не виде перспективу у друштву које води у изолацију, конфликт и етничку мржњу. Систематске пљачке и селективна правда подстичу исељавање и преосталих заједница са Косова и Метохије, што је додатни показатељ политичке и економске нестабилности.
Српска православна црква остаје чврсто решена да ради на изградњи мира и сарадњи са свим људима добре воље, али да се и сваком безакоњу, неистинама и репресији супростави еванђелски, истином и неустрашивим сведочењем о неправди која се данас спроводи над Србима на Косову и Метохији.
Канцеларија Епископа рашко-призренског
6. јул 2023 године
Грачаница-Призрен

 

Епархија рашко-призренска

Повезане вести

Вести