ЧЕТВРТАК, 1. 6. 2023 - 11:53

Извор: ТВ ХРАМ

Молебан пред моштима Светог владике Николаја у Храму Светог Саве: Радуј се, небески заштитниче! (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је у четвртак 01. јуна 2023. године, у Храму Светог Саве на Врачару пред моштима Светог владике Николаја молебан за благословени мир међу људима. Пре молебана, Патријарх Порфирије читао је акатист Светом Владики Николају, у молитвеном присуству многобројног верног народа који је непрекидно приступао на поклоњење моштима Светог Владике Николаја.

ТВ Храм

У беседи, Патријарх Порфирије је рекао да нас је сабрао Свети Владика Николај да се помолимо за мир на Косову и Метохији, да Господ учини оно што ми нисмо могли, не можемо и нећемо моћи, да благодаћу Својом учини да престану прогони наше браће и сестара на Косову и Метохији, да престане рушење светиња, гробова, отимање имовине. И речима Светог Владике Николаја - Да сви дођу у познању истине, у познању истине покајањем, и ми и они који нас виде као вишак себи и они који нас гоне. Све што не може човек, може благодат Божија. Може се то вером и молитвом, јер тамо где има вере и молитве, има и благослова и благодати Божије. И зато је Свети Владика Николај читав свој живот ставио на крст, распео се за свој народ, како би народ учио вери православној и како би га научио молитви, јер је знао да и философија, и наука, и уметност јесу потребни и благословени неретко, али да нису довољни, да не могу човеку да дају смисао, радост, истину, пуноћу живота, да га не могу одвести у Царство Небеско и да му не могу открити тајну присуства Божијег у нама, међу нама, у свету око нас. Вера чини све оно што не може ум човеков да замисли и што не може срце човеково да пожели. Вера ако је макар као и зрно горушичино и горе премешта. 

После акатиста и молебана, Патријарх Порфирије присуствовао је у крипти Храма Светог Саве предавању "Над тајнама личности и дела Светог Владике Николаја", које је одржао један од најбољих познавалаца подвига Светог Владике Николаја, протођакон Љубомир Ранковић.

Предавању је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, свештенство, као и бројни верни народ.

***

Подсећамо, мошти Светог Владике Николаја, биће у Храму Светог Саве на Врачару до недеље, 04. јуна. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиће сваког дана до недеље 4. јуна, када Црква слави Силазак Светог Духа на апостоле, са почетком у 18 часова у Храму Светог Саве молебан.
Његова Светост Патријарх г. Порфирије позива сав верни народ да умножи молитве за мир на Косову и Метохији.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести