СУБОТА, 15. 4. 2023 - 12:18

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у Саборном храму: Бог нас није оставио без наде и без решења (ФОТО/ВИДЕО)

Распели смо Бога, убили смо Бога убивши себе, али и ту, и у том врхунцу манифестације, пројаве свога отуђења од Бога, Бог нас није оставио, не само без наде, него нас није оставио без решења и без пута који нас води кроз повратак Богу и себи, опет у ону тачку за коју смо створени и за коју имамо потенцијале. Бог нас није оставио, него распевши се на крсту, распео је управо тај наш промашај. Умревши на крсту, у Њему је управо умро наш пад. Умро је у Њему пали човек и заједно са Њим добио реалну могућност да још јуче, данас и у векове векова буде у Царству Божијем са Њим, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи у Саборном храму, 15. април 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију на Велику суботу, 15. априла 2023. године у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Патријарха српског, архимандрит Василије (Костић), презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Првојерарх Српске Православне Цркве је рекао да смо распели Бога, убили смо Бога убивши себе, али и ту, и у том врхунцу манифестације, пројаве свога отуђења од Бога, Бог нас није оставио, не само без наде, него нас није оставио без решења и без пута који нас води кроз повратак Богу и себи, опет у ону тачку за коју смо створени и за коју имамо потенцијале. Бог нас није оставио, него распевши се на крсту, распео је управо тај наш промашај. Умревши на крсту, у Њему је управо умро наш пад. Умро је у Њему пали човек и заједно са Њим добио реалну могућност да још јуче, данас и у векове векова буде у Царству Божијем са Њим.

Данас на Велику суботу збива се тајна недокучива људском уму и срцу - Господ је сишао у ад. Велика тајна, Господ распет, али смрт нема власт над Њим, Он силази у ад да отвори двери Царства Небеског, рекао је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

По устаљеном богослужбеном поретку Велике суботе, служена је света Литургија Светог Василија Великог, која почиње вечерњим богослужењем карактеристичним по појању васкрсних стихира првога гласа, у којима већ прослављамо Васкрсење Господа нашега Исуса Христа. У наставку богослужења, прочитани су паримеји и Апостол. За време појања великог прокимена по прочитаном Апостолу, свештенослужитељи су скинули тамне одежде и обукли свечане светле одежде, оденувши и Часну Трпезу у бело, чиме је пројављена радост Васкрсења Христова и победа над смрћу. Исту радост благовести и данашње јеванђелско зачало из Јеванђеља по Матеју, у којем је описан догађај јављања анђела Господњег на месту Христовог гроба и сусрет Васкрслог Господа Исуса Христа са женама мироносицама.

Повезане вести

Вести