СРЕДА, 22. 3. 2023 - 09:58

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у цркви Светог Василија Острошког: Пост нас води у слободу (ФОТО/ВИДЕО)

Пост је благослов, пост је благословен. Пост је оруђе и оружје које нас води у слободу, слободу у Христу. Води нас у стање за које нас је Господ и створио. Отуда је веома важно да знамо и да у свом животу практикујемо пост на истински, на прави начин. Пост не можемо свести ни на какву врсту дијете, макар и да је дијета корисна и да има за циљ у најбољем случају здраво тело. Међутим, ми добро знамо да истинско и право здравље никада не можемо постићи ако не градимо и не негујемо своје унутарње здравље, а оно је могуће искључиво и само онда када градимо заједницу са Богом, када имамо заједницу са Духом Светим, рекао је Патријарх Порфирије у беседи у цркви Светог Василија Острошког, 22. марта 2023. године.

ТВ Храм

У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј служио је Литургију Пређеосвећених дарова, у среду четврте недеље Великог поста, 22. марта 2023. године у цркви Светог Василија Острошког на Бежанијској коси.

Том приликом обављена је света тајна исповести свештенства архијерејског намесништва београдског трећег.

Епископу Алексеју саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа марчанског г. Саве и верног народа.

На крају свете Литургије, Патријарх Порфирије обратио се сабраном верном народу беседом у којој је нагласио да је пост благослов, да је пост благословен. Знамо да је пост установљен још у рају и знамо да су сви подвижници и светитељи Божији били испосници. Знамо да је Претеча Господњи, Свети Јован Крститељ, али и сам Господ био испосник. Наравно да пост најпре треба разумети на црквени начин, а онда га црквено, у цркви и спроводити, јер пост није дат нама у цркви да бисмо ми малтретирали себе или да бисмо малтретирали друге око себе, него нам је пост дат да се ослободимо од малтретирања нечистих сила, да стекнемо оруђе и оружје којим најпре можемо да детектујемо све оно што долази од нечастивога, а онда потом да имамо снаге да елиминишемо све те нападе.

Зато је пост оруђе и оружје које нас води у слободу, слободу у Христу. Води нас у стање за које нас је Господ и створио. Отуда је веома важно да знамо и да у свом животу практикујемо пост на истински, на прави начин, а то значи не само спољашњи, не само да водимо бригу коју врсту хране узимамо. То што се лишавамо конзумирања тешке хране нам помаже да имамо чистију мисао, да имамо топлије срце, помаже нам да заправо постимо и изнутра и духом, да чистећи себе од онога што нас прља отварамо могућност да врлина буде садржај нашег живота. Зато, пост не можемо свести ни на какву врсту дијете, макар и да је дијета корисна и да има за циљ у најбољем случају здраво тело. Међутим, ми добро знамо да истинско и право здравље никада не можемо постићи ако не градимо и не негујемо своје унутарње здравље, а оно је могуће искључиво и само онда када градимо заједницу са Богом, када имамо заједницу са Духом Светим, истакао је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Тамо где имамо пост, где нам је покајање садржај живота, где нам је исповест као обраћање наше Богу, призивање Бога да Он исцели сваку нашу слабост, да нам да снагу да духовно растемо, исповест као постављање свих својих рана које су нанете нашим падовима и гресима пред лицем Божијим јесте и призивање Бога, Христа као лекара да исцели сваку нашу немоћ и да нас учини снажнима, да нас учини крепкима. Зато, покајање, исповест, па и пост није нешто што је намењено само одређеној врсти људи, него се тиче свих нас, рекао је Патријарх српски.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести