НЕДЕЉА, 19. 3. 2023 - 13:00

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава у цркви Светог Димитрија на Новом Београду: Господ нас учи да будемо као деца (ФОТО/ВИДЕО)

"У трећој смо недељи  Великог и Светог поста, у недељи крстопоклону у којој се поклањамо животворном Крсту, животворном дрвету Крста Господњега на коме се пројавила највећа, најсавршенија и најспасоноснија тајна коју је савршио Господ наш Исус Христос. И највеће чудо да смрћу својом на Крсту, на ономе што је некад био знак највеће срамоте и највећег стида искупи својом пречасном крвљу род људски од греха, од оног првобитног греха насљеђеног од праотаца па све до наших грехова којим сами себе удаљујемо од заједнице са Богом", рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у цркви Светог великомученика Димитрија на Новом Београду, 19. марта 2023. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Димитрија на Новом Београду у трећу недељу Великог поста 19. марта 2023. године.

Епископу Сави саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ Сава је рекао да је Исус Христос Васкрсао да  нас искупи од греха, а самим тим  од смрт, што јесу узе којима свет и човека држи ђаво. Спасоносном тајном Крста Господњега искупљени смо од греха смрти и ђавола, али и Крстом Господњим Господ наш Исус Христос откључава врата раја ка коме сви идемо, раја у коме ће вечно бити певана песма о Васкрсењу Господњем. Тако и у овом периоду поста идући ка празнику Васкрсења Господњег поклањамо се животворном Крсту у знаку победе да бисмо добили снагу и благодат и милост Божију да до краја издржимо на овом путу Великога и Часнога поста. За то благодаримо Богу, благодаримо му за Крст Његов, за свету евхаристијску Литургију, за могућност да се сви заједно помолимо, да се поклонимо, да се причестимо Његовим телом и крвљу, да постанемо део Христа и да он постане део нас.

Благодаримо му и на овој данашњој служби на којој смо имали велики број деце. Велики је благослов, понекада мало већи подвиг издржати Литургију на којој је толики број деце, али Господ нас учи да будемо као деца јер таквих је Царство Небеско.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести