СРЕДА, 15. 3. 2023 - 09:12

Извор: TВ Храм

Литургија Пређеосвећених дарова у храму Преображења Господњег - Епископ Алексеј: Причешћујући ми се сједињујемо са Христом (ФОТО/ВИДЕО)

"Тако да постоји и та могућност наша да добијемо и ону Светлост коју је Христос нама обећао а то је Светлост преображења, Светлост Небеска, коју је човек првобитни Адам изгубио. А други Адам, нови Адам, Христос ту је Светлост вратио и човека подигао на ону величину за каве је створен да буде човек без греха, да буде човек вечности и житељ Царства Небеског", рекао је  Епископ Алексеј у беседи у храму Преображења Господњег на Видиковцу, 15. марта 2023. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј служио је  Литургију Пређеосвећених дарова у среду треће седмице Великог поста, 15. марта 2023. године у храму Преображења Господњег на Видиковцу.

Епископу Алексеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

У надахнутој беседи, Преосвећени Епископ је подсетио како је Исус Христос силазећи са Горе већ говорио како ће страдати како ће бити убијен, разапет и да ће трећи дан Васкрснути.

" И ова пређеосвећена Литургија је велики дар од самога Господа. Ми смо током овога поста кажњени пет дана без Литургије јер смо у покајању, а кад смо у покајању ми по правилу не можемо да се причешћујемо. То је велика казна, али Црква промишља о свему и свакоме, нарочито о човеку. Тако да је немогуће да човек дуго буде без Христа. Човек који се не причешћује он је без Христа. Причешћујући се ми се сједињујемо са Христом. И зато две пређеосвећене Литургије током поста, средом и петком, нису пуне Литургије. Да не бисмо били кажњени дуго, да не би нас духовни вук ухватио зато ето радости у храму Преображења Господњег ми смо данас причешћени телом и крвљу Господњом", рекао је Епископ Алексеј.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести