СРЕДА, 8. 3. 2023 - 10:46

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Доситеј богослужио у цркви Светог Преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија у насељу Алтина: Имајмо добре мисли и добра дела (ФОТО/ВИДЕО)

Ова седмица се зове Пачиста. Више чиста, још чистија, као да нас позива да се не задржимо само на уздржању од мрсне хране, него да идемо још који корак даље, јер човек није само тело, него има и душу. Како тело пости, тако и душа треба да пости. Да се чувамо лажи, да се чувамо да неког не спотичемо, да неком другом не штетимо, да имамо добре мисли и добра дела, рекао је Епископ Доситеј у беседи у среду 08. марта 2023. године.

TV Hram

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, служио је Литургију Пређеосвећених дарова у среду друге недеље Великог поста, 08. марта 2023. године, у цркви Светог Преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија у насељу Алтина у Земуну.

Епископу Доситеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

Говорећи о Васкршњем посту, Преосвећени Епископ је рекао да је овај пост посебан у односу на све друге постове које ми постимо у току године. Много је битан начин на који постимо. Није битно само да се уздржимо од посне хране. Прва седмица поста зове се Чиста и она има један веома строг прелазак са мрсне хране, преко тримрја где нема уопште окушања хране, према моћима и према снагама. У првој седмици већ осетимо плодове поста. Пост иде даље, ова седмица се зове Пачиста. Више чиста, још чистија, као да нас позива да се не задржимо само на уздржању од мрсне хране, него да идемо још који корак даље, јер човек није само тело, него има и душу. Како тело пости, тако и душа треба да пости. Да се чувамо лажи, да се чувамо да неког не спотичемо, да неком другом не штетимо, да имамо добре мисли и добра дела. Оно што бисмо током целог поста ми хришћани требали да имамо су речи молитве Светог Јефрема Сирина.

TV Hram
TV Hram
TV Hram
TV Hram
TV Hram
TV Hram
TV Hram
TV Hram
TV Hram

Повезане вести

Вести