НЕДЕЉА, 5. 3. 2023 - 15:02

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Епископ Сава у Недељу Православља богослужио у Загребу: Пост је глад и жеђ за Богом (ФОТО/ВИДЕО)

Пост није само уздржавање од хране, него је пост глад и жеђ за Богом, глад и жеђ за већим присуством Бога у нашем животу, за јачом и учвршћенијом заједницом са Њим, за сталним односом са Богом, без прекида. Али, однос са Богом не може бити без односа са ближњим. Господ нам даје две заповести о љубави и каже да нико не може рећи да воли Бога, а да не воли ближњег свога и обрнуто, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у недељу 05. марта 2023. године.

Митрополија загребачко-љубљанска

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је у прву недељу Великог поста - недељу Православља, 05. марта 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег у Загребу.

Епископу Сави саслуживало је свештенство и свештеномонаштво у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ Сава је рекао да пост можемо назвати духовним вежбалиштем, јер пост је вежба нашег бића, наших духовних и телесних сила и снага у добру, у врлини, у свему ономе што је Богу угодно. Пост није само уздржавање од хране, него је пост глад и жеђ за Богом, глад и жеђ за већим присуством Бога у нашем животу, за јачом и учвршћенијом заједницом са Њим, за сталним односом са Богом, без прекида. Али, однос са Богом не може бити без односа са ближњим. Господ нам даје две заповести о љубави и каже да нико не може рећи да воли Бога, а да не воли ближњег свога и обрнуто. У ту заједницу са Богом сви смо позвани и сви смо призвани. Бог свакоме од нас у своје време упућује позив и опомене на своје присуство, а ми одговарамо Његовом позиву или се оглушимо о њега.

Митрополија загребачко-љубљанска
Митрополија загребачко-љубљанска

Повезане вести

Вести