СУБОТА, 4. 3. 2023 - 10:02

Извор: ТВ ХРАМ

Слава касарне на Топчидеру - Епископ Доситеј: Господ нас позива да љубимо једни друге (ФОТО/ВИДЕО)

Господ нас позива да љубимо једни друге. То је једна од највећих заповести Божијих. Прва је љубав према Богу - Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом и свом снагом својом. Господ хоће да ми волимо једни друге, љубимо једни друге несебично, и то каже како - Љуби ближњега свога као самог себе, рекао је Епископ Доситеј у беседи у касарни на Топчидеру, 04. марта 2023. године.

ТВ Храм

У Теодорову суботу, 04. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у капели Светог Теодора Тирона у касарни Војске Србије на Топчидеру.

Епископу Доситеју саслуживао је архимандрит Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству припадника Војске Србије.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Епископ је рекао да нас Господ позива да љубимо једни друге. То је једна од највећих заповести Божијих. Прва је љубав према Богу - Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом и свом снагом својом. Свети мученици су посебно значајни јер су првенствено посведочили своју љубав према Богу, али Господ хоће да ми волимо једни друге, љубимо једни друге несебично, и то каже како - Љуби ближњега свога као самог себе. То као самога себе има два значења - једно значење је несебично да волимо ближњега свога, а друго значење је да треба и себе да волимо јер некада наш ближњи не иде правим путем, па онда да не бисмо због оне природне љубави према ближњем били и ми повучени са правог пута дужни смо себе да чувамо и себе да не оштетимо. Зашто да волимо себе? Зато што смо створени по лику Божијем, због оног лика Божијег у себи дужни смо и себе да волимо.

На крају светог евхаристијског сабрања поводом славе касарне - Светог Теодора Тирона, у Дому гарде Епископ Доситеј освештао је славске дарови и преломио славски колач са кумом славе пуковником Предрагом Бучевцем.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести