ПЕТАК, 3. 3. 2023 - 11:25

Извор: ТВ ХРАМ

Литургија Пређеосвећених дарова у храму Светих Апостола Петра и Павла – Епископ Петар: Динамика живота православног хришћанина је припремање за сусрет са Господом (ФОТО/ВИДЕО)

Динамика живота православног хришћанина своди се на чекање, дочекивање и припремање за сусрет са Господом и моменат када се са Њим сједињавамо. Дани поста су дани када се интензивно молимо, преиспитујемо своју савест, кајемо се, чекамо сусрет са Господом, рекао је Епископ Петар у беседи у храму Светих Апостола Петра и Павла, 03. марта 2023. године.

ТВ Храм

У петак прве седмице Великог поста, 03. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светих Апостола Петра и Павла на Топчидеру.

Епископу Петру саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао  да овај пост није тек тако нека индивидуална аскетска дисциплина, он је везан за богослужење, за свеукупно време и простор литургијски и црквени. И зато, динамика живота православног хришћанина своди се на чекање, дочекивање и припремање за сусрет са Господом и моменат када се са Њим сједињавамо. Дани поста су дани када се интензивно молимо, преиспитујемо своју савест, кајемо се, чекамо сусрет са Господом. Ових дана читали смо покајни канон у склопу повечерја. Има једна лепа мисао, мислим да је наш народ православни изнедрио – Ко поставља посну трпезу у свом дому, за том трпезом има још једног невидљивог члана. То је сам Господ. Када постимо љубави Његове ради, Он је још један придружени члан у дому нашем.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести