СУБОТА, 18. 2. 2023 - 15:36

Извор: ТВ ХРАМ

На многаја љета Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију!

У суботу 18. фебруара 2023. године навршава се две године патријарашке службе Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија на најсветијем Светосавском трону. Од када је промислом Божијим и одлуком Светог Архијерејског Сабора 18. фебруара 2021. године у заветном храму Светог Саве на Врачару изабран за 46. Патријарха Српске Православне Цркве на трону Светог Саве, Патријарх Порфирије мудро и молитвено наставља јеванђелски пут својих претходника.

Началствујући на светом евхаристијском сабрању и узносећи молитве за васцели српски род, Патријарх Порфирије поучва свештенство, монаштво и верни народ архипастирским беседама, апострофиравши да је наш једини и прави пут, пут Светог Јеванђеља Христовог и Његових заповести уз напомену да ако нам је Господ Исус Христос на првом месту у животу, све остало ће доћи на своје место. Поред непрестаног позивања на молитву свих нас, Његова Светост је увек и на сваком месту благовестио мир и позивао на мир, јединство, заједништво, саборност и слогу. Исто тако, Патријарх Порфирије старајући се за поверени му верни народ, учинио је више десетина канонских посета епархијама Српске Православне Цркве, поучавајући и благосиљајући верни народ широм земаљског шара.

Посебну духовну бригу Патријарх Порфирије показује за наше Косово и Метохију, са нагласком да без Грачанице, без Видовдана, без свих светиња на Косову и Метохији, ми напросто нисмо оно што јесмо, нисмо оно на шта нас је Господ позвао. У Грачаници, у Дечанима, у Призрену, у Богородици Љевишкој, у Пећкој Патријаршији ми јасно видимо ко смо. То су наше очи, Видовдан је наше око. Свети Лазар је наше ухо, светиње косовско-метохијске су наш ум. Косово и Метохија су место нашег рођења, истичући свој лични осећај да је једино на Косову и Метохији код своје куће. Старањем и бригом Његове Светости за верни народ и светиње Српске Православне Цркве, потписан је и Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске Православне Цркве.

Поред више стотина званичних пријема високих званичника, спортиста и представника јавног живота, Његова Светост посећује потребите, здравствене установе, благосиља и проводи време у разговору са онима којима је то најпотребније. Првојерарх Српске Православне Цркве апострофира значај образовања, школовања и помаже стипендијама највредније ученике и студенте. Друге године на светосавком трону, молитвеним заступништвом Његове Светости превазилази се и вишедеценијски раскол са Македонском Православном Црквом - Охридском Архиепископијом, промислом Божијим успоставља се заједништво и литургијско заједничарење.

Следујући речима Његове Светости Патријарха Порфирија да је молитва дисање душе и да без молитве не можемо бити Боголика бића, редакција Телевизије Храм Његовој Светости Патријарху српском Г. Порфирију жели многе и благе године на Светосавском трону са жељом да својим омофором у деценијама пред нама молитвено, мудро и спасоносно јеванђелским путем заступа васцели српски род.                                                                                                                          

На многаја лета Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију!

ТВ Храм

Повезане вести

Вести