СРЕДА, 15. 2. 2023 - 12:05

Извор: ТВ Храм

Слава Института зa мајку и дете - Eпископ Иларион: Место где се рађа вечни живот јесте црква Божија (ФОТО/ВИДЕО)

"Човек постаје потпун једино кроз заједницу са другима, не постоји пуноћа у човеку самом по себи, него једино у заједници, у сусрету са вечним Богом, у сусрету са ближњима, а кроз тог ближњег ти заправо познајеш Бога, то је најлепша тајна која је дата од Бога, да у човеку налази Бога", рекао је данас 15. фебруара на Сретење Господње Епископ новобрдски г. Иларион у параклису посвећеном овом празнику у Институту за мајку и дете.

ТВ Храм


Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију поводом славе Института за здравствену заштиту мајка и дете у параклису Сретења Господњег 15. фебруара 2023. године.

Након свете Литургије Преосвећени Епископ Иларион је освештао славске дарове и пререзао славски колач, а у својој поучној беседи је, између осталог, рекао:

"Слава Господу дођосмо овде у ово лечилиште да се заиста исцелимо и да се исцелимо пре свега најлековитијом терапијом којом нас је Бог исцелио и којом Бог исцељује овај свет, а то је сусрет. Данас је празник сусрета, Сретења, односно празник суштинске праве аутентичне среће. Наша реч срећа долази од срешченија које данас славимо односно од сусрета. Човек је створен да буде биће сусрета, човек има капацитет да оствари сусрет, човек има капацитет да стоји пред другим слободним бићем, да га види, да га среће и да се томe радује и да у томе налази свој вечни смисао. Тако се и Бог открио и рекао ја сам Онај који јесам, Онај који стоји пред тобом и само је човек могао да га види, ангели Божији и човек, они могу да доживе сусрете те врсте са Богом, па преко нас може и целокупна творевима. Ми смо ти који треба да као свештеници да  уведемо у вечни сусрет у брак вечни са живим Богом целокупну творевину, све ово лепо добро предвино што је Бог створио."

"Треба имати веру, треба видети тај сусрет увек и у свему треба да смо слуге јеванђеља без обзира на то што смо притиснути понекад бесмислом, што апсурди болести, смрти па и онога што је заправо тај пут греха, а то је растанак. Заправо болест је кад човек не буде цео, кад један део њега се одметне и живи за себе, а заправо много је опаснија болест наших односа. Кад уместо да градимо цркву, да смо људи сусрета свакога дана, окрећемо леђа једни другима. И то је понекад оно што чинимо, на жалост по својој слабости  и греховности. Али као што на крштењу мењамо своју оријентацију од запада према истоку тако треба свакога дана да уложимо напор да се окренемо ка свом ближњем, а пре свега да се окренемо према ономе који нас је створио ради срешченија, ради сусрета", казао је Епископ Иларион.

"У овај свет је продрла вечност, овај свет је и створен да  би у њега продрла вечност, да би га оплодила и да би овај свет живео вечно, да би рађао вечни живот. А то место где се рађа вечни живот јесте црква Божија, јесте и свако срце човечије где свакога дана ми треба да рађамо Христа у себи, да у  пећини свога постојања засија свакога дана тај нови живот, за то је човек створен. А уједно, ево и ово данас што радимо, ми заправо исцељујемо свет. И ово је посебан благослов да ово лечилиште заправо добија свој вечни смисао. Није само ствар у томе да се живот продужи и да постане функционалнији, да нам буде лакше 10, 20 или 30 година, него је заиста циљ свих нас да се исцелимо, да се оцеловимо, да постанемо потпуни", поручио је Епископ новобрдски г. Иларион.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести