НЕДЕЉА, 12. 2. 2023 - 09:39

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Иларион у цркви Светог Пантелејмона у Миријеву: Црква је наша права отаџбина (ФОТО/ВИДЕО)

Благосиљајмо сви Бога, зато што имамо где да се вратимо када залутамо са својих путева, са својих странпутица, имамо где да дођемо. Ова света служба је заправо наше место повратка, она је полазишно место, а и место повратка. И када немамо где да одемо врата храма су нам увек отворена, само је питање да ли ћемо ми да прекорачимо праг храма и да се вратимо у своју отаџбину. Овде смо у својој правој отаџбини. Ово је земља за коју треба да се боримо, рекао је Епископ Иларион у литургијској беседи у цркви Светог Пантелејмона, у недељу 12. фебруара 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је светим евхаристијским сабрањем у цркви Светог Пантелејмона у Миријеву, на празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2023. године.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божијег.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је дипломираног теолога Николу Гачића у чин ђакона.

У архипастирској беседи, Епископ Иларион је рекао да треба да благосиљамо сви Бога, зато што имамо где да се вратимо када залутамо са својих путева, са својих странпутица, имамо где да дођемо. Ова света служба је заправо наше место повратка, она је полазишно место, а и место повратка. Као што је Господ Бог Алфа и Омега, та тајна се у њему види у светој служби. И када немамо где да одемо врата храма су нам увек отворена, само је питање да ли ћемо ми да прекорачимо праг храма и да се вратимо у своју отаџбину. Овде смо у својој правој отаџбини. Ово је земља за коју треба да се боримо, ово су темељи наше отаџбине, ово су темељи горњег Јерусалима, чији смо сви грађани. Уписујемо се у то грађанство сваки пут када учествујемо у светим тајнама. Господ Христос нас кроз познату причу о, како ми кажемо блудном, а правилније би било рећи расипном сину поучава нас о томе да никада не треба да клонемо, да никада и када одемо у најдаљу земљу, када је наше осуновраћење толико велико и наш пад велики да ни тада не треба да клонемо.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Света Три Јерарха

ТВ Храм

Светитељи: Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије 1. јан., Григорије 25. јан. и Златоуст 27. јан. А овај заједнички празник установљен је у XI столећу за време цара Алексија Комнена. Једном наста однекуда расправа у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно... нити има међу нама првог ни другог." Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јан. као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

Повезане вести

Вести