НЕДЕЉА, 29. 1. 2023 - 09:41

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено евхаристијско сабрање у храму Светог Георгија на Бановом брду - Епископ Нектарије: Царство Небеско је у нашем срцу (ФОТО/ВИДЕО)

Три наравоученија смо видели из данашњег Јеванђеља – прво, ако творимо вољу Божију, Господ ће да нас памти у књизи вечног живота; друго, немојмо да осуђујемо, морамо да радимо на нашој љубави, морамо да је разгоревамо; треће, смирењем ћемо призвати Христа себи и смирењем ћемо призвати спасење у свом срцу, јер Царство Небеско није нигде друго, до у нашем срцу. Ту треба да га разгоримо и да радимо много на себи, рекао је Епископ Нектарије у литургијској беседи у храму Светог великомученика Георгија на Бановом брду, 29. јануара 2023. године.

ТВ Храм

У Тридесет трећу недељу по Духовима, на празник Часних верига Светог апостола Петра и Преподобног Ромила Раваничког, 29. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Патријарха српског, предстојао је светим евхаристијским сабрањем у храму Светог великомученика Георгија на Бановом Брду.

Епископу Нектарију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је вероучитеља Немању Тазића у чин ђакона.

Говорећи о прочитаном јеванђелском зачалу у коме се говори о малом Захеју царинику, Епископ Нектарије је рекао да Свети апостол и јеванђелист Лука први пут у Јеванђељу помиње име богаташа, све са циљем да покаже како ако пратимо вољу Божију, улазимо у књигу живота и сећање Цркве. Када је Христос улазио у Јерихон, између хиљаду људи који су се ту нашли, једино се њему обраћа лично и каже – Захеју, теби говорим. Три наравоученија смо видели из ове приче – прво, ако творимо вољу Божију, Господ ће да нас памти у књизи вечног живота; друго, немојмо да осуђујемо, морамо да радимо на нашој љубави, морамо да је разгоревамо; треће, смирењем ћемо призвати Христа себи и смирењем ћемо призвати спасење у свом срцу, јер Царство Небеско није нигде друго, до у нашем срцу. Ту треба да га разгоримо и да радимо много на себи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобни Ромил Раванички

ТВ Храм

Рођен у Видину. Био учеником Светог Григорија Синаита. Подвизавао се у неколико манастира. У Раваници (у Србији) заједно са њим био и Константин Цамблак. Ту се Свети Ромил упокојио у Господу, око 1375. године.

Повезане вести

Вести