НЕДЕЉА, 29. 1. 2023 - 09:30

Извор: ТВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у цркви Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу - Епископ Иларион: Господ Христос нас је ослободио (ФОТО/ВИДЕО)

Сећајмо се малог Захеја који је велики пред Господом и Светога апостола Петра који се ослободио и ушао у Царство Небеско и нека бисмо се сећали да смо робови који су ослобођени, Господ Христос нас је ослободио. И треба да будемо увек слуге Његовог завета, а то је завет слободе и љубави. Проникните у савршени закон слободе и постојано пребивајте у њему, рекао је Епископ Иларион у литургијској беседи у цркви Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу, 29. јануара 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Тридесет трећу недељу по Духовима, на празник Часних верига Светог апостола Петра и Преподобног Ромила Раваничког, 29. јануара 2023. године, у храму Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је ђакона Сашу Глишића у чин јереја.

У надахнутој беседи, Епископ Иларион је рекао да је срећан и преблагословен данашњи дан, треба сви да благодаримо Богу што смо имали могућност да данас будемо овде. Велика је привилегија бити грађанин Небескога Царства, а то смо сви овде данас. Данас смо се сви пријавили. Давно су се наши определили за Царство Небеско, а то је да нам обезбеде ову могућност, ову привилегију, да из тескобе живљења свакодневног, да из света који у злу лежи нажалост, осетимо дах вечности, осетимо растерећење и осетимо да је са нама заиста присутна благодат Божија која недостатке допуњује и болесне исцељује. Сећајмо се и малог Захеја који је велики пред Господом и Светога апостола Петра који се ослободио и ушао у Царство Небеско и нека бисмо се сећали да смо робови који су ослобођени, Господ Христос нас је ослободио. И треба да будемо увек слуге Његовог завета, а то је завет слободе и љубави. Проникните у савршени закон слободе и постојано пребивајте у њему.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Преподобни Ромил Раванички

ТВ Храм

Рођен у Видину. Био учеником Светог Григорија Синаита. Подвизавао се у неколико манастира. У Раваници (у Србији) заједно са њим био и Константин Цамблак. Ту се Свети Ромил упокојио у Господу, око 1375. године.

Повезане вести

Вести