ПЕТАК, 27. 1. 2023 - 09:00

Извор: ТВ ХРАМ

Свети Сава литургијски и торжествено прослављен у Храму Светог Саве на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

Празник Светог Саве, Првог Архиепископа Српског, торжествено и литургијски прослављен је 27. јануара 2023. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Светом архијерејском Литургијом, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслужење Преосвећене господе Епископа: ремезијанског Стефана, новобрдског Илариона, липљанског Доситеја, топличког Петра, свештенства и монаштва из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Речима архипастирске беседе сабранима се обратио Преосвећени Епископ новобрдски Иларион, који је рекао да је данас можда прилика да поново поразмислимо како се уопште отворила могућност да се овде саберемо, откуд стиже ова лепота, одакле сија светлост овога злата, одакле да се наша престоница крунише оваквом лепотом? Данас посебно треба да се сетимо те лепоте којом се спасавамо, наш род и не само наш род, него сви они који су добре воље, који сијање од нас препознају и радују се њему. Ово сада сија око нас зато што се за ову лепоту изборио утемељитељ свега најзначајнијег у нашем роду – Свети отац Сава, баш онда када се упутио на Свету Гору. Он је злато којим се небо купује стекао у тесној келији у Кареји.

Где год да се Срби окрену, виде Светога Саву. Када говоримо о њему, ми говоримо о свему што се нас тиче, а и што се човека уопште тиче. Он је заправо онај христолики свечовек. Свети Сава је утемељитељ свега ваљаног, свега постојаног, свега златног чега смо се дотакли. Он је поставио камен на коме се Црква утемељила, камен који је донео са Свете Горе Атонске. И са тим каменом и са тим утемељењем је поставио и темеље наше државе, наше просвете, наше дипломатије и свега онога што се нас тиче. Зато, ми не можемо себе да разумемо ако не погледамо у своје срце и ако у свом срцу не видимо оца Саву и ако не видимо Онога коме је он служио, Господа Исуса Христа, нагласио је Епископ Иларион.

Нека бисмо и ми кренули путем Светога Саве на Свету Гору, јер сви смо Светогорци – и мушкарци и жене, и мали и велики, и млади и стари, јер нас је породио један Светогорац. Ето парадокса – један монах, толику децу има. Један Светогорац толики род изродио. И заиста на њему се остварује оно обећање изречено праоцу Авраму да ће ти потомства бити више него звезда на небу. Нека бисмо кренули сви његовим путем, за нашим пастиром добрим који је живот свој положио за нас. Нека би нам Свети Сава сваки дан био саговорник – са оцем треба да се саветујеш, њега треба да питаш, када не знамо треба њега да питамо, рекао је Преосвећени Епископ.

На крају светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ сремски Василије освештао је славске дарове поводом славе Храма Светог Саве.

Након освећивања славских дарова, Преосвећени Епископ Василије обратио се надахнутом беседом нагласивши да је данас посебан дан сусрета све српске деце са Светим Савом. У свим нашим црквама од Ванкувера до Новог Зеланда налази се данас лик Светога Саве у светим храмовима. И када дођете пред тај лик да се огледате у лику томе, у икони Светог Саве, јер као што се он огледа у лику Господњем и та енергија божанска коју је он добио од Бога раздаје нама и то здушно, раздаје свим Србима који се огледају у њему као у огледалу.

Данас прослављајући овај велики дан да станемо пред икону Светога Саве, па да се запитамо – Како ћу ја изаћи пред Светога Саву, да се нисам огрешио у нечему о Светога Саву и да тражимо благослов и опроштај да нас Господ његовим молитвама помилује и спасе. Будимо деца Светога Саве, ходајмо његовим стопама и његовом снагом духа, јер је то најлепше дете које је родила српска мајка и онај на кога сви ми треба да се угледамо, а ходајмо стопама његовим, јер он је био најлепши и најузорнији монах Српске Православне Цркве. Оставио нам је толики капитал, толику снагу да се можемо подичити и порадовати што је Господ благоизволео да нам га подари, истакао је Преосвећени Епископ.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети Сава, Први Архиепископ Српски

ТВ Храм

Син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен 1169. год. Као младић жудео за духовним животом, због чега је одбегао у Свету Гору где се замонашио и са ретком ревношћу прошао цео подвижнички устав. Немања последује примеру сина, те и сам дође у Свeту Гору, где се замонаши и умре као монах Симеон. Сава је издејствовао код цара и патријарха независност српске цркве, и постао први архиепископ српски. Подигао је, заједно са оцем својим, манастир Хилендар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по земљи српској. Путовао је у два маха на поклоњење светињама у Светој Земљи. Мирио браћу своју, завађену око власти; мирио Србе са суседима њиховим, и стварајући српску цркву, стварао је кроз то српску државу и културу. Уносио је мир међу све балканске народе и радио је на добру свију, због чега је и био поштован и вољен од свију Балканаца. Народу српском он је дао хришћанску душу, која није пропала са пропашћу државе српске. Скончао у Трнову у време цара Асена, разболевши се после службе Божје на Богојављење, 12. јануара 1236. год. Тело му пренео краљ Владислав у Милешево, одакле га Синан-паша дигне и спали на Врачару у Београду, 27. априла 1595. године.

Повезане вести

Вести