СУБОТА, 21. 1. 2023 - 18:33

Извор: СПЦ

Годишњи помен Епископу шабачком Лаврентију (ВИДЕО)

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа шабачког г. Јеротеја, годишњи пaрастос блаженопочившем Епископу шабачкoм Лаврентију (Трифуновићу) биће служен 23. јануара 2023. године у манастиру Светог Николаја Жичког на Соко Граду, у 12 часова, након заупокојене Литургије која почиње у 8:30 часова.

ТВ Храм

Подсећања ради 2006. године, када се Епархија шабачко ваљевска поделила на два дела, Владика Лаврентије постаје Епископ шабачки. Ову поделу је извршио, како је за живота говорио „како би умножио, јер двојица увек могу да учине више но један“. Дужност Епископа шабачког обављао је служећи Васкрслом Христу и мајци Цркви све до своје кончине. Према својој пастви се опходио са очинском љубављу и бригом, о чему сведоче и многи примери штампања духовне литературе, коју је на поклон делио верницима, зарад усавршавања у љубави Божијој. Учествовао је на многим црквеним састанцима, држећи предавања и излажући реферате, као изасланик Српске Православне Цркве у Светском савету Цркава. Посредовао је при решавању раскола у Америци, који је представљао велики проблем са огромним последицама. Два пута је био члан Светог Архијерејског Синода, као и администратор Епархије ваљевске. Уз то, био је јако поштован широм Европе, коју је за живота обишао, сејући семе православне вере и сведочивши веру у Христа на делу.  Поред матерњег, говорио је немачки, енглески и руски језик. Такође, важио је за највећег поету међу епископима. Био је, како је патријарх Порфирије у посмртном слову над одром епископа Лаврентија рекао, „човек Христов, који није правио разлике међу људима“.

Блаженопочивши Епископ шабачки Лаврентије мирно је уснуо у Господу 23. јануара 2022. године у Шапцу, окружен својим најближим сарадницима.

Повезане вести

Вести