ЧЕТВРТАК, 19. 1. 2023 - 10:34

Аутор: Марија Петровић

Епископ Алексеј у цркви Светог Марка: Христа упознајемо на светој Литургији (ФОТО/ВИДЕО)

Ми треба да се питамо – да ли ми познајемо Христа? Наравно, упознаћемо Га ако се на светој Литургији сједињујемо са Њим, другачије не можемо. Како је Свети Јован поздравио Христа међу мноштвом народа који се сабрао, нико Га није познавао, нити Га је приметио - Гле, јагње Божије које узе на себе грехе света. То је Христос. То је за нас битно – да је Он јагње Божије и да је узео грехе света, рекао је Епископ Алексеј у литургијској беседи у цркви Светог Марка на Ташмајдану, 19. јануара 2023. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Марка у Београду, на празник Богојављења, 19. јануара 2023. године.

Епископу Алексеју саслуживао је архимандрит Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, као и свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају свете Литургије, Преосвећени Епископ је извршио чин Великог водоосвећења, покропивши потом храм и сабране верне.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао да је само Свети Јован познао Христа. Ми треба да се питамо – да ли ми познајемо Христа? Наравно, упознаћемо Га ако се на светој Литургији сједињујемо са Њим, другачије не можемо. Како је Свети Јован поздравио Христа међу мноштвом народа који се сабрао, нико Га није познавао, нити Га је приметио - Гле, јагње Божије које узе на себе грехе света. То је Христос. То је за нас битно – да је Он јагње Божије и да је узео грехе света. Крштење у Јордану је да умире стари човек. И то је Христос прихватио, јер је прихватио све што закон заповеда кад је примио тело, тако да је умро стари човек погружавањем, родио се нови. Наш стари човек мора да умре погружавањем у воду.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести