ЧЕТВРТАК, 19. 1. 2023 - 09:20

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве: Створени смо за вечност (ФОТО/ВИДЕО)

Рођењем својим Господ је показао да је човек створен не само за много више, него за пуноћу, смисао, да је створен за вечност. Христос је дошао у свет да нас узме у своје наручје. Дошао је као вечни Бог, као Логос, дошао је из вечности и у вечности постоји и загрлио нас загрљајем вечности, јер узео је на себе људску природу. На дан када се Господ крстио, ми смо поред једне од две најважније истине наше вере. Једна је управо изречена – да је Христос Богочовек и Син Божији и Син човечији, а друга нам се открила још једном, а то је да је наш Бог Света Тројица, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи у Храму Светог Саве, на Богојављење 19. јануара 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању на празник Богојављења, 19. јануара 2023. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Његовој Светости саслуживао је Високопреосвећени Архиепископ Отавски и све Канаде г. Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости, архимандрит Василије (Костић) и свештено братство Храма Светог Саве.

На крају свете Литургије, Првојерарх Српске Православне Цркве је извршио чин Великог водоосвећења, покропивши потом храм и сабране верне.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да се у рођењу Исуса Христа Он открио као Богочовек, као потпуни, истинити човек, а у исто време потпуни истинити Бог и тиме отворио бескрајну, неизмерну, неизрециву наду за сваког човека, наду да човек није изгубљен у кратком историјском постојању. Рођењем својим Господ је показао да је човек створен не само за много више, него за пуноћу, смисао, да је створен за вечност. Христос је дошао у свет да нас узме у своје наручје. Дошао је као вечни Бог, као Логос, дошао је из вечности и у вечности постоји и загрлио нас загрљајем вечности, јер узео је на себе људску природу.

На дан када се Господ крстио, ми смо поред једне од две најважније истине наше вере. Једна је управо изречена – да је Христос Богочовек и Син Божији и Син човечији, а друга нам се открила још једном,  а то је да је наш Бог Света Тројица. У крштењу Христос је показао да је Његовим присуством присутан и Бог Отац и Дух Свети. Открио се Бог као Света Тројица – Отац, Син и Свети Дух. Света Тројица је Бог у кога верујемо. У исто време, то није далеки, Бог кога не можемо упознати, не можемо додирнути, не можемо сусрести, него је то Бог који долази међу нас, који се нама открива и зато Њега треба слушати. Шта значи слушати Сина Божијег? Значи слушати Јеванђеље Његово, значи творити Јеванђеље Његово, рекао је Патријарх Порфирије.

Ми смо позвани да слушамо реч Божију и немамо потребе, будући да је Његова реч пуноћа, Његова реч је света, Његова реч је пут, истина и живот, нема потребе да додајемо било шта што је људско тој Његовој речи и нема потребе да Јеванђељу Христовом, Цркви Христовој додајемо било шта из неког другачијег погледа на свет, из неке друге и другачије вере, јер Црква је позвала да се преображава свет, а не да се саображава свет. Собом треба да носимо Јеванђеље Христово и Његово рођење и Његово васкрсење, и Његово страдање, распеће, али да носимо собом и правила Јеванђеља, правила које нам Он поставља као путеве живота, да носимо собом и границе које деле грех од врлине. Дошавши у свет, и крстивши се, Бог благодаћу освећује читаву природу и показује да је све добро, да је све савршено и да је пуноћа у Њему, Његовој речи и Његовом Јеванђељу, нагласио је Његова Светост.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести