НЕДЕЉА, 1. 1. 2023 - 09:17

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено евхаристијско сабрање у Храму Светог Саве на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

Данашње Јеванђеље чули смо како бисмо се припремили за велику тајну која је пред нама, за тајну оваплоћења, доласка у свет Бога – рођење Христово међу нама, како бисмо покушали да барем донекле разумемо тајну која се дешава пред нашим очима. У другој половини данашњег читања јесте тајна оваплоћења Бога. Она нам говори о томе да не земљу силази Бог, да се рађа онај који нема почетка, који заједно са Оцем и Духом постоји од вечности. Излаже нам се тајна да Бог силази међу нас и постаје човек, да постаје један од нас, да постаје брат свакоме од нас, да је то Онај који су очекивали многи људи, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у Храму Светог Саве, 01. јануара 2023. године.

ТВ Храм

У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан началствовао је на светом евхаристијском сабрању у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, у Двадесет девету недељу по Духовима - Светих Отаца, 01. јануара 2023. године.

Епископу Стефану саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Епископ Сава је рекао да смо данашње Јеванђеље чули како бисмо се припремили за велику тајну која је пред нама, за тајну оваплоћења, доласка у свет Бога – рођење Христово међу нама, како бисмо покушали да барем донекле разумемо тајну која се дешава пред нашим очима. Управо из тог разлога Свети Апостол и Јеванђелист Матеј даје нам овај одељак у два дела. У првом делу говори се и износи се родослов Исуса Христа. Свети Апостол Матеј износи родослов Христов од Аврама па све до рођења Његовог. И ово бива, јер рођење које се дешава у одређеном историјском моменту и у одређеном историјском контексту и у одређеном народу и то и у народу јеврејском у коме је за свако мушко дете веома важно, не само да има породицу, него и да познаје своје порекло.

У наставку Светог Јеванђеља Апостол Матеј јесте тајанствено и чудесно, надумно и несхатљиво зачеће Христово, тајну како је могуће зачети од Духа Светога и како је могуће да се у утробу једне девојке смести Несместиви Бог, Онај кога ни небеса ни цела васиона не може обухватити, ту тајну није могуће не само обухватити умом, него ни речима. Ова друга половина данашњег читања јесте тајна оваплоћења Бога. Она нам говори о томе да не земљу силази Бог, да се рађа онај који нема почетка, који заједно са Оцем и Духом постоји од вечности. Излаже нам се тајна да Бог силази међу нас и постаје човек, да постаје један од нас, да постаје брат свакоме од нас, да је то Онај који су очекивали многи људи, истакао је Епископ Сава.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести