ПОНЕДЕЉАК, 19. 12. 2022 - 09:33

Извор: ТВ ХРАМ

Слава Николајевске цркве у Земуну - Епископ Сава: Бог ствара човека као круну свега створеног из љубави (ФОТО/ВИДЕО)

Бог ствара човека као круну свега створеног из љубави, и само са једним циљем, а то је да све оно што јесте Бог, а Бога када описујемо и најлепшим речима и речима које изражавају и описују најбољу и највећу врлину, Бога ни тим речима не можемо обухватити и не можемо описати. У жељи да те врлине и све што је добро поделимо, Бог ствара човека. Ствара га да би учествовао у слави Божијој, да би учествовао у свакој оној врлини коју поседује Бог, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у Николајевској цркви у Земуну, 19. децембра 2022. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, са благословом Његове Светости  Патријарха српског г. Порфирија служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Оца Николаја у Земуну, 19. децембра 2022. године, на празник Светог Николаја Архиепископа мирликијског Чудотворца.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају свете Литургије, освештани су славски дарови поводом славе ове светиње.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да Бог ствара човека као круну свега створеног из љубави, и само са једним циљем, а то је да све оно што јесте Бог, а Бога када описујемо и најлепшим речима и речима које изражавају и описују најбољу и највећу врлину, Бога ни тим речима не можемо обухватити и не можемо описати. И ако кажемо да је Бог добар, Он је далеко више од тога. И ако кажемо да је милостив и праведан, то су само обриси којима можемо да опишемо Божију милост и Божију праведност. И ако кажемо да је љубав, то је кап у мору, ако описујемо Бога као љубав. У жељи да те врлине и све што је добро поделимо Бог ствара човека. Ствара га да би учествовао у слави Божијој, да би учествовао у свакој оној врлини коју поседује Бог. Онога момента када човек одступа од Бога, када напушта заједницу са Њим, Бог не напушта човека.

На срце свакога од нас куца сам Господ чекајући да му отворимо врата свога срца, своје душе, целога свог бића и оног момента када му отворимо, постајемо једно са Њим, постајемо по благодати оно што и сам Бог жели, постајемо свети. Јер се каже у Светом Писму: Будите свети као што  је свет Отац наш небески. То је циљ живота свакога од нас – бити свет. И нису светитељи неки људи натприродних моћи и сазнања него су у своје време живели међу нама, били редовни чланови друштвених и црквених заједница, али због њиховог живота, због њиховог одговора на Божији позив, због њиховог сведочења те Божије истине о спасењу света и човека, Божије љубави, због њиховог сведочења плана Божијег о спасењу свакога од нас, Господ их је прославио и ми у Цркви препознали као светитеље. Светитељи су они који су пред нама, који нас предводе на путу нашег живота, то су светиљке у тами, светлост на крају тунела ка којој идемо јер у том правцу нам се расветљава пут којим ходимо, истакао је Епископ Сава.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети Николај Архиепископ мирликијски Чудотворац

ТВ Храм

Овај славни светитељ, слављен и данас по целоме свету, би јединац син у својих знаменитих и богатих родитеља, Теофана и Ноне, житеља града Патаре, у Ликији. Као јединца сина, дарованог им од Бога, они опет посветише Богу, и тиме дадоше га Богу као уздарје. Духовном животу научи се св. Николај код свог стрица Николаја, еп. патарског, и замонаши се у манастиру Нови Сион, основаном тим истим стрицем његовим. По смрти родитеља Николај раздаде наслеђено имање сиромасима не задржавајући ништа за себе. Као свештеник у Патари беше се прочуо својим милосрђем, мада он брижљиво скриваше своја милосрдна дела испуњујући реч Господњу: да не зна левица твоја што чини десница твоја (Мат. 6, 3). Када се предаде самоћи и безмолвију, смишљајући да тако до смрти проживи, дође му глас свише: „Николаје, пођи на подвиг у народ, ако желиш бити од Мене увенчан." Одмах потом чудесним Промислом Божјим би изабран за архиепископа града Мира у Ликији. Милостив, мудар, неустрашив, св. Николај био је прави пастир добри стаду своме. У време гоњења хришћана под Диоклецијаном и Максимијаном бачен у тамницу, но и у тамници поучаваше људе закону Божјем. Присуствовао Првом Васељенском сабору у Никеји, и из велике ревности према истини ударио руком јеретика Арија. Због тога дела би уклоњен са Сабора и од архијерејске службе све док се неколицини првих архијереја на Сабору не јави сам Господ Христос и Пресвета Богородица и не објавише Своје благоволење према Николају. Заштитник истине Божје овај дивни светитељ био је вазда и одважан заштитник правде међу људима. У два маха спасао је по три човека од незаслужене смртне казне. Милостив, истинит, правдољубив, он је ходио међу људима као ангел Божји. Још за живота његова људи су га сматрали светитељем и призивали га у помоћ у мукама и бедама; и он се јављао, у сну и на јави, онима који су га призивали, подједнако лако и брзо наблизу и надалеко, и помагао. Од његовог лица сијала је светлост као од лица Мојсијева, и он је самом својом појавом доносио утеху, тишину и добру вољу међу људе. У старости поболе мало и упокоји се у Господу, многотрудан и многоплодан, да се вечно весели у Царству небеском продужујући да чудесима на земљи помаже вернима и прославља Бога свога. Упокојио се 6. децембра 343. године.

Повезане вести

Вести