НЕДЕЉА, 4. 12. 2022 - 09:23

Извор: ТВ ХРАМ

Слава манастира Ваведења Пресвете Богородице у Београду - Епископ Алексеј: Реч Божија је живот (ФОТО/ВИДЕО)

Најважније је да ми чујемо и схватимо реч Божију, јер та реч Божија је живот, живот који се не завршава нашим преласком из овога света у онај. Пресвета Богородица испунила то послушање, слушање речи Божије. Да није она послушала реч Божију, ми не бисмо имали Спаситеља, не бисмо имали Цркву, не бисмо имали отворено небо. Непослушањем је смрт дошла међу нас, а опет другим послушањем Пресвете Богородице – живот. То је живот који Бог само даје. Она је наша заштитница, наша заступница и покровитељица, рекао је Епископ Алексеј у литургијској беседи у манастиру Ваведење у Београду, 04. децембра 2022. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Његове Светости, служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Ваведење у Београду, на празник Ваведења Пресвете Богородице, 04. децембра 2022. године.

Епископу Алексеју саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У поучној беседи, говорећи о прочитаном јеванђелском зачалу које је говорило о слушању речи Божије и о Марти и Марији, Преосвећени Епископ је рекао да се једна силно трудила, а друга је седела код ногу Исусових и слушала реч Божију. То је најважније, да ми чујемо и схватимо реч Божију, јер та реч Божија је живот, живот који се не завршава нашим преласком из овога света у онај. Како каже један руски отац – Сви наши који су у гробовима, спремни су захваљујући томе што су чули реч Божију и што имају реч Божију у себи, и ако су кости усахле, да у сваком моменту, на глас Божији, на реч Божију устану. То је та реч Божија коју је слушала не само Марта, него је слушала и Марија која се трудила да угости Учитеља свога. Ово Јеванђеље чита се на све празника Пресвете Богородице, јер је управо Пресвета Богородица испунила то послушање, слушање речи Божије. Да није она послушала реч Божију, ми не бисмо имали Спаситеља, не бисмо имали Цркву, не бисмо имали отворено небо. Непослушањем је смрт дошла међу нас, а опет другим послушањем Пресвете Богородице – живот. То је живот који Бог само даје. Она је наша заштитница, наша заступница и покровитељица.

На крају свете Литургије, Епископ Алексеј освештао је славске дарове поводом славе овог манастира.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести