НЕДЕЉА, 6. 11. 2022 - 10:49

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава богослужио у цркви Светог Димитрија на Новом Београду: Бог нам даје реч спасења (ФОТО/ВИДЕО)

У духовном, хришћанском животу потребна је сарадња Бога и човека. Јер Бог ствара човека слободног, даје му слободу чак и да Га одбаци, да одбаци Његову реч. Због тога је потребна сарадња и Бога који нам изговара своју реч, даје нам реч спасења, а то је реч Јеванђеља, али и добро тло, на које ће та реч пасти, односно да ми прихватимо реч Божју, рекао је Епископ Сава у литургијској беседи у храму Светог великомученика Димитрија, 06. новембра 2022. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија на Новом Београду, у Двадесет прву недељу по Духовима, 06. новембра 2022. године.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Говорећи о данашњем прочитаном делу из Светог Јеванђеља - Причи о сејачу и семену, Епископ Сава је рекао да се у њој говори како један сељак, земљорадник сеје семе и оно пада н разне стране – поред пута, у трње или пада на плодну земљу и у складу са тим доноси свој плод. Оно прво које је пало поред пута позобају птице. Оно које је пало у трње израсте, али га трње савлада, не може да напредује. Оно које је пало на земљу плодну израста и даје стоструки род.

Ако ову причу пренесемо у духовну сферу и дамо јој духовни смисао и значај, онда видимо оно што објашњава и Господ у Светом Јеванђељу да је то семе реч Божија. И тај добри сејач, земљорадник који зна свој посао и савесно га ради је у ствари Господ наш Исус Христос, а она земља која прима семе јесте свако од нас, јесмо ми, чланови Цркве Божије, душа свака која прима реч Божју. Да би једна њива родила потребна је синергија неколико елемената. Прво, да онај који сеје зна да уради свој посао. Друго, да буду погодни временски услови да би то семе расло. И треће, да земља на коју семе падне буде плодна, рекао је Преосвећени Епископ.

Исто тако је и у духовном, хришћанском животу. Потребна је сарадња Бога и човека. Јер Бог ствара човека слободног, даје му слободу чак и да Га одбаци, да одбаци Његову реч. Због тога је потребна сарадња и Бога који нам изговара своју реч, даје нам реч спасења, а то је реч Јеванђеља, али и добро тло, на које ће та реч пасти, односно да ми прихватимо реч Божју. И онда као када сејемо семе, важни су и временски услови, тада постоји сарадња Бога и човека у проповедању и живљењу Јеванђеља, свакако је важан и благослов Божији и благодат Божија која свакога онога ко прихвата реч Божју осењује, штити, закриљује и даје могућност да та реч Божија у њему израста и да живећи Њоме задобије Живот Вечни, нагласио је Епископ Сава.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести