ПОНЕДЕЉАК, 31. 10. 2022 - 09:08

Извор: ТВ ХРАМ

Литургијско сабрање у храму Светог апостола и јеванђелисте Луке на Кошутњаку - Богослужио Епископ Стефан (ФОТО)

На празник Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског, 31. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог апостола и јеванђелисте Луке на Кошутњаку.

ТВ Храм

Епископу Стефану саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У поучној беседи, Епископ Стефан је рекао да када човек долази редовно на богослужења, он онда најбоље зна шта његова вера тражи од њега и шта је за тог човека најбоље у вери његовој да постиже, како би себи и својој породици учинио оно што је најбоље. Ми смо творци своје судбине, ми смо творци свога живота и када борећи се у нашој црквеној заједници да чинимо добра, узвишена и света дела, онда ће бити боље у том граду, боље у тој држави, боље човечанство. Нека да Бог и Свети Лука да нам буде благословен, да нас поучи да све што је важно вежемо за небеса, а све што је пролазно да оставимо за себе.

На крају свете Литургије, поводом храмовне славе, Преосвећени Епископ освештао је славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети апостол и јеванђелист Лука

ТВ Храм

Родом из Антиохије. У младости изучио беше добро грчку филозофију, медицину и живопис. У време делатности Господа Исуса на земљи св. Лука дође у Јерусалим, где види Спаситеља лицем у лице, чује Његову спасоносну науку и буде сведок чудесних дела Његових. Поверовавши у Господа, св. Лука би увршћен у Седамдесет апостола и послат на проповед. Заједно са Клеопом видео васкрслог Господа на путу за Емаус (Лк. 24). По силаску Духа Светога на апостоле Лука се вратио у Антиохију, и тамо је постао сатрудник апостола Павла, с којим је путовао и у Рим, обраћајући у веру Христову Јевреје и незнабошце. Поздравља вас Лука љекар њубазш, пише Колошанима апостол Павле (Кол. 4, 14). Не молбу хришћана написао Јеванђеље, око 60. године. По мученичкој смрти великог апостола Павла св. Лука је проповедао Јеванђеље по Италији, Далмацији, Македонији и другим странама. Живописао икону Пресвете Богородице — и то не једну него три, а тако исто и иконе св. апостола Петра и Павла. Отуда се св. Лука сматра оснивачем хришћанског иконописа. Под старост посетио је Ливију и Горњи Мисир. Из Мисира се вратио у Грчку, где је настављао с великом ревношћу проповедати и људе Христу обраћати, без обзира на своју дубоку старост. Написао св. Лука Јеванђеље и Дела Апостолска, и обоје посвети Теофилу, кнезу Агаје. Беше му 84 године, када га злобни идолопоклоници ударише на муке Христа ради и обесише о једној маслини у граду Тиви (Теби) Беотијској. Мошти чудотворне овога дивног светитеља беху пренесене у Цариград у време цара Констанција, сина Константиновог.

* * *

Свети Петар Цетињски

ТВ Храм

Митрополит црногорски. Рођен 1. априла 1749. године у селу Његушу. Ступио у чин монашки у својој 12. години. По смрти митрополита Саве 1782. године Петар постаде митрополитом и господарем Црне Горе. Сав свој живот, витешки и свети, посветио је овај славни муж своме народу. Унутра је радио свом снагом да измири завађена племена, а споља да одбрани земљу и народ од грабљивих нападача. Успео је и у једном и у другом послу. Прославио се нарочито победом над војском Наполеоновом у Боки и Далмацији. Према себи је био суров и према сваком другом праведан и снисходљив. Живео је у једној тескобној келији, као прост монах, иако је био кнез над једним народом. Упокојио се 18. октобра 1830. године. Његове чудотворне мошти почивају нетљене у манастиру Цетињском. Господ га прослави на небесима и на земљи, као верног и трпељивог слугу Свога.

Повезане вести

Вести