СУБОТА, 15. 10. 2022 - 17:17

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије стигао у званичну посету Епархији осечкопољској и барањској (ФОТО/ВИДЕО)

Данас је велика радост за све нас што смо дошли да осветимо овај храм, јер ако постоји место у којем се људи крећу и бораве, а на којем треба да упознају себе јесте управо храм Божији. Долазимо у храм да бисмо стали пред Христа, да бисмо с Њим успоставили заједницу, а онда по Његовом закону, за нас хришћане, да бисмо успостављали заједницу са собом, са другим људима, са читавом творевином Божијом, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи у Саборном храму у Вуковару, 15. октобра 2022. године.

ТВ Храм

У суботу, 15. октобра 2022. године, на празник Светог свештеномученика Кипријана и Свете мученице Јустине, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у званичну дводневну посету Епархији осечкопољској и барањској.

У пратњи Његове Светости био је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског.

Патријарха Порфирија пред Саборним храмом у Вуковару дочекао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим заједно са свештенством, монаштвом и верним народом Богом чуване Епархије осечкопољске и барањске.

У Саборном храму је, затим, служен свечани чин доксологије у молитвеном присуству Његовог Високопреосвештенства Митрополита будимпештанског и мађарског г. Илариона из Московске Патријаршије и Преосвећене господе Епископа сремског Василија, врањског Пахомија,  горњокарловачког Герасима, крушевачког Давида, осечкопољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја и ремезијанског Стефана.

Свечани чин доксологије служио је архимандрит Мирон.

На крају свечаног чина доксологије, Преосвећени Епископ Херувим обратио се речима добродошлице истакавши посебну радост због доласка Првојерарха Српске Православне Цркве у ове крајеве.

Сусрет са Вама има суштински карактер за постојаност и охрабрење нашег народа на овим просторима. Данас је све испуњено Христом, јер где је Дух Господњи, ту је Христос. Управо у тој васкрслој истини живимо, крећемо се и јесмо. Ово свето место је на коме се налазимо је наш Јерусалим, то је место страдања, васкрсења, место жртве и вечног помена. Овај свети храм је одувек са нашим народом Вуковара, у добру и злу, у срећи и страдању, непрестано нас подсећајући да је Господ са нама и међу нама. Овај свети храм, као и град у коме се налазимо, сваком својом циглом и каменом говори о дуготрпљивости, о смиреноумљу и љубави Господњој. Овај град је место сусрета многих различитости, многих култура и народа. То је аутентична лепота Вуковара и свих добрих људи у њему, јер – не може се град сакрити, кад на гори стоји, истакао је Преосвећени Епископ.

Након тога, сабраном верном народу обратио се и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и рекао да овде на овим просторима, не само у Вуковару, него и много шире од Вуковара, са свих могућих страна граница живе људи који имају неупоредиво више сличног међу собом, него што су разлике међу њима, а најсличније оно што приближава људе баш и онда када су различити, јесте хришћанска вера, јесте Јеванђеље Христово које у својој сржи носи самога Христа и позива све људе, сваког појединца, све народе да сви једно буду.

Та реч је разумљива сваком човеку и блиска сваком човеку, јер човек по природи јесте биће које је саздано за другог, који је саздано да живи са другим и у другоме, да кроз другог и другачијега упознаје себе, да кроз другог и са другим расте и умножава се, развија потенцијале које је добио од Бога. Зато је данас велика радост за све нас што смо дошли да сутра осветимо овај храм, јер ако постоји место у којем се људи крећу и бораве, а на којем треба да упознају себе јесте управо храм Божији, рекао је Патријарх Порфирије.

Долазимо у храм да бисмо стали пред Христа, да бисмо с Њим успоставили заједницу, а онда по Његовом закону, за нас хришћане, да бисмо успостављали заједницу са собом, са другим људима, са читавом творевином Божијом. Нема бољег васпитача од молитве. Онај за кога се молимо, чак и ако је насупрот нас, будући да се молимо за њега постаје део нашег срца, отупљује наш став, наш однос према њему. Молитвом, будући да је она увек упућена Богу и кроз Бога силази на људе успоставља се јединство, комуникација, то постаје језик којим говоримо, истакао је Његова Светост.

* * *

У недељу, 16. октобра у 9 часова Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиће свету архијерејску Литургију са чином освећења и троносања храма, а у наставку ће се освештати и Српски дом у Вуковару.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести