УТОРАК, 27. 9. 2022 - 09:54

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Стефан богослужио у Николајевској цркви у Земуну: Верујемо у силу крста Господњег (ФОТО/ВИДЕО)

Крст Господњи је највећа заштита коју може да има сваки човек рођен и крштен овде на земљи. Ми у Цркви чувамо крст Христов, сваки дан помињемо крст, молимо се, клањамо се, крстимо се зато што верујемо у велику силу оруђа Христовог у крсту Господњем. Када говоримо о крсту Христовом, говоримо о најузвишенијим светим стварима. Једино се постом и молитвом може разумети тајна Божија, тајна Христовог рођења, живота, страдања на крсту, тајна васкрсења, тајна вазнесења и онда силазак Светог Духа, рекао је Епископ Стефан у литургијској беседи у Николајевској цркви у Земуну, 27. септембра 2022. године.

ТВ Храм

На празник Воздвижења Часног крста, 27. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија началствoвао је на светом евхаристијском сабрању у Николајевској цркви у Земуну.

Епископу Стефану саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У архипастирској беседи, Епископ Стефан је рекао да је крст Господњи највећа заштита коју може да има сваки човек рођен и крштен овде на земљи. Ми у Цркви чувамо крст Христов, сваки дан помињемо крст, молимо се, клањамо се, крстимо се зато што верујемо у велику силу оруђа Христовог у крсту Господњем. На данашњи дан, ми у литији износећи крст из олтара носимо у општину да тај крст штити све људе наше општине и оне који су хришћани и који су православни и који су других вера. Када говоримо о крсту Христовом, говоримо о најузвишенијим светим стварима. Једино се постом и молитвом може разумети тајна Божија, тајна Христовог рођења, живота, страдања на крсту, тајна васкрсења, тајна вазнесења и онда силазак Светог Духа.

Када је Дух Свети сишао на нас, онда Дух Свети на свакој Литургији на свој начин, он најбоље зна колико треба, нама да се открије и помогне, свако од нас доживљава и службу Божију и свету тајну причешћа и све оне свете тајне на свој начин, онако како би једног дана отишао Богу на истину и постао свети Божији човек. Задатак наш овде на земљи је да будемо свети људи, а свети људи не могу тако лако постати, јер обичан човек постаје свети човек само онда када живи обичним, једноставним животом, када воли ближње своје, када сматра за себе да је слабији, грешнији од осталих, а не када себе сматра већим од осталих. Молимо се да људи буду бољи људи, људи који служе човечанству, нагласио је Преосвећени Епископ.

После светог евхаристијског сабрања, Епископ Стефан предводио је литију са свештенством и верним народом, а затим су освештани славски дарови поводом славе општине Земун.

ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести