ПЕТАК, 16. 9. 2022 - 13:34

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Стефан присуствовао отварању изложбе "Душа Србије" у Руском дому (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија присуствовао је отварању изложбе "Душа Србије", посвећеној изради јединственог мозаика Храма Светог Саве, у четвртак, 15. септембра 2022. године, у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

ТВ Храм

Овом приликом, Епископ Стефан је благословио све присутне и рекао да је Косово срце Србије, а Храм Светог Саве је душа Србије. Наравно, то није она обична душа о којој говоре разноразни мислиоци, него душа Србинова је душа Храма Светога Саве. Она је много већа, почела је да добија смисао 1999. године, када се у њој док је свет бомбардовао нас, мали српски народ, у њој су се молили заједно патријарх српски и патријарх руски. Владимир Владимирович и наш патријарх Иринеј су се поново срели 2012. године и ту се пројавила та душа и идеја да се заврши храм у техници мозаика и да то буде уз помоћ руског народа.

Свечаном отварању присуствовали су Александар Дибаљ, заменик генералног директора за комуникације „Гаспром њефта“, Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији и Николај Мухин, академик Руске академије уметности, аутор мозаика.

Изложба траје до 30. новембра 2022. године.

* * *

Храм Светог Саве је највећи православни саборни храм на Балкану и један од највећих у свету. Подигнут је у част Светог Саве, оснивача и првог архиепископа Српске Православне Цркве. Изградња храма је почела 1935. године, али је одложена због избијања Другог светског рата. Изградња је настављена 1989. године, док је активна фаза започета 2004. године.

Веома сложена мозаичка платна Храма Светог Саве спадају међу највећа у свету: њихова укупна површина износи више од 15 хиљада квадратних метара. Током 6 године, 70 руских и српских мајстора радило је на овом уметничком делу под руководством Николаја Мухина. Мозаик, настао на основу византијског и балканског храмског стила, израђен је у московски радионицама Руске академије уметности. Велики фрагменти мозаичких приказа су на дрвеним панелима превезени у Београд. Укупна тежина целог мозаика износи преко 300 тона. Радови су у потпуности завршени 2021. године, чиме је фактички завршена изградња Храма Светог Саве.

„Гаспром Њефт“ је на изложби представио и виртуелни обилазак Храма Светог Саве, рађен на основу дигиталних фотографија високе резолуције. Интерактивни пројекат пружа могућност разгледања мозаика у Храму са погледом од 360 степени и резолуцијом већом од 25 милијарди пиксела.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести