ПОНЕДЕЉАК, 12. 9. 2022 - 11:19

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Јустин богослужио у цркви Светог Александра Невског: После крста и страдања увек долази радост васкрсења и Сунце победе (ФОТО/ВИДЕО)

Љубав Христова је темељ и основ, почетак и завршетак, Алфа и Омега Његовог закона и Његовог Јеванђеља. Али закон Његов јесте закон љубави, који је Он посведочио и потврдио на крсту, а и сви они који верују и ухвате се крста Христовога управо тај и такав пут морају да прођу, али са радошћу, са надом, са вером да после крста и страдања, после бура и искушења увек долази радост васкрсења и увек се појављује Сунце победе. Управо ту и такву веру је живео и сведочио Свети Александар Невски , рекао је Епископ Јустин у својој беседи у цркви Светог Александра Невског, 12. септембра 2022. године.

ТВ Храм

На празник Преноса моштију Светог Александра Невског, 12. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Александра Невског у Београду.

Епископу Јустину саслуживало је свештенство и ђакони из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Литургијско сабрање је било посебно радосно, јер је Епископ Јустин у току Литургије рукоположио ђакона Бранислава Јоцића у чин презвитера.

У својој надахнутој беседи, Преосвећени Епископ је гвоорио о Светом Александру Невском и рекао да је Свети Александар Невски живео пре много векова, у другој земљи, говорио другим језиком, али оно што нас спаја и што спаја све људе без обзира на веру, нацију, боју кожу, јесте Христос распети и васкрсли и љубав Његова која је темељ и основ, почетак и завршетак, Алфа и Омега Његовог закона и Његовог Јеванђеља. Али закон Његов јесте закон љубави, који је Он посведочио и потврдио на крсту, а и сви они који верују и ухвате се крста Христовога управо тај и такав пут морају да прођу, али са радошћу, са надом, са вером да после крста и страдања, после бура и искушења увек долази радост васкрсења и увек се појављује сунце победе. Управо ту и такву веру је живео и сведочио Свети Александар Невски и због тога га је Господ прославио већ овде на земљи кроз његове свете, нетљене и чудотворне мошти које се и данас налазе у Санкт Петербургу у његовој лаври. Прослављен је на небу као светитељ Божији и име његово се прославља на свим странама света и од свих људи који верују, па ево тако и ми у Београду, у цркви која готово век и по стоји и сведочи управо ту тајну крста и васкрсења.

Поводом рукоположења ђакона Бранислава Јоцића у чин презвитера, Епископ Јустин је рекао да је чудесни и неиспитљиви промисао Божији учинио тако да баш на годишњицу архијерејске хиротоније, на дан када сам и ја пре годину дана тачно узведен у степен епископства, да на тај дан излијем од Духа Светога и кроз полагање својих недостојних руку, узведем у чин свештенства мог досадашњег драгог у Христу брата и ђакона Бранислава. Могу да кажем да сматрам да на леп начин обележавам годишњицу своје хиротоније, јер граду Београду и Архиепископији београдско-карловачкој остављам једног дивног свештеника посвећеног, трудољубивог, озбиљног, смиреног, надахнутог и неустрашивог проповедника и сведока Јеванђеља Христовог.

На крају светог евхаристијског сабрања, извршен је литијски опход око храма, а затим су освештани славски дарови поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести