НЕДЕЉА, 11. 9. 2022 - 10:00

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено евхаристијско сабрање у Храму Светог Саве на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан служио је свету архијерејску Литургију у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра 2022. године.

ТВ Храм

Епископу Стефану саслуживали су Преосвећена господа Епископи топлички и изабрани Епископ шабачки Јеротеј и хвостански и изабрани Епископ западноевропски Јустин, Архимандрит Нектарије, секретар Светог Архијерејског Синода, Архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, Архимандрит Прокопије из Антиохијске Патријаршије, свештенство и ђакони Архиепископије београдско-карловачке.

После прочитаног јеванђелског зачала, Епископ Јеротеј обратио се сабраном верном народу поучном беседом у којој је рекао је Свети Јован крштавао крштењем које се назива крштење покајања. Сви који су му ту долазили су исповедали своје грехе, тајно пред Богом, а Свети Јован их је крстио као потврда ада то њихово исповедање грехова. Божији глас који је говорио кроз Светог Јована је морао да проговори и сведочи пред народом и каже- ово је добро, ово је зло, ово је истина, ово је неистина, ово је закон Божији, а ово друго је кршење закона Божијег.

Данашњи јеванђелски одељак и прича о Светом Јовану и страдању за истину нам показује и како се старозаветна црква односила према греху. Увек је критиковала, исправљала грех, никада грешника. Човека је љубила, а страст је мрзела. И због тога ми се данас молимо Светом Јовану Претечи да и нама да духовне снаге, да на нас излије божанску благодат, да пре свега живимо хришћански, врлински да на тај начин будемо светиљке овоме свету, да на тај начин сведочимо Јеванђеље, истакао је Преосвећени Епископ.

На крају евхаристијског сабрања, Епископ Јустин позвао је верни народ на Свенародни молебан за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу и додао да кроз молитву Господу за спас и уразумљење свих и свакога, а пре свега нас самих сачувамо систем вредности који је угрожен. Преосвећени Епископ рекао је да је данас посебан дан такође, јер је Епископ Јеротеј служио последњу свету Литургију у својству Епископа топличког и викара Његове Светости Патријарха српског, јер од следеће недеље, 18. септембра Епископ Јеротеј биће устоличен у трон благословене и славне шабачке Епархије. Преосвећени Епископ је рекао да је Епископ Јеротеј имао несумњиви допринос и помоћ у ношењу тешког патријарашког крста Његовој Светости и додао да све што је учинио нама даје пуно поверење да ће још боље, још надахнутије и ревносније служити и на Богом спасаваној Епархији шабачкој.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести