НЕДЕЉА, 11. 9. 2022 - 10:00

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије богослужио у манастиру Усековања главе Светог Јована Крститеља у Медаку: Молимо се за све људе, за мир у себи, за мир међу нама и мир са Богом (ФОТО/ВИДЕО)

Свети Јован зна да смо слаби и немоћни људи и зато његова проповед почиње речима: Покајте се, јер се приближи Царство Небеско. Покајање је напросто спознаја, препознавање да смо се удаљили од принципа, од Јеванђеља, од онога што је исправан пут и кад препознамо жеља да се том путу вратимо. Покајање на које позива Свети Јован Крститељ Свети Оци називају радосном тугом. Зашто? Када схватиш да си погрешио постајеш тужан, али чим пожелиш да будеш исправан, да се вратиш Богу, у том тренутку благодат Божија обасипа и у теби се рађа истинска радост због тога што јеси Христов, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи у манастиру Усековања главе Светог Јована Крститеља у Медаку, 11. септембра 2022. године.

ТВ Храм

У Тринаесту недељу по Духовима, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља и Сабора Српских Светитеља, 11. септембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у манастиру посвећеном Усековању главе Светог Јована Крститеља у Медаку, у Епархији горњокарловачкој.

Патријарху Порфирију саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, свештенство, свештеномонаштво и ђакони из више епархија Српске Православне Цркве.

У архипастирској беседи Патријарх Порфирије је рекао да смо се данас сабрали да прославимо славу овог храма и да се помолимо за све оне који су невино пострадали у Лици, у Медаку, за све људе, за сав народ, да се помолимо за мир у себи, за мир међу нама, за мир са Богом и нема бољег избора и начина уз који ћемо све то постићи од управо овога који смо остварили, а то је да смо се сабрали у светињи, да смо дошли у манастир, тамо где се вековима сабирао наш народ и кад је имао радост и кад је имао успехе, долазио је у светиње да запечати своју радост, успех и напредак печатом Христовим и благодаћу Духа Светога.

Али када је имао невољу, када је имао муку, искушење опет је прибегавао светињама, сабирао се у манастирима да ту погледа у себе, своје срце, да се преиспита да види да ли је чинио нешто што није ваљало или није чинио оно што је требао па се нашао у ситуацији у којој се нашао, или напросто Бог по промислу Своме, час нам даје узлет и радост, а час на спушта у неку таму и мрак како бисмо увек били свесни да у Њему и све од Њега, да се не би десило да онда када имамо узлет и напредак заборавимо на љубав Божију, на потребу за Њим. С друге стране, када доживимо пад да не бисмо отишли у безнађе, у очајање, да се увек сећамо чињенице да је Бог са нама, да боље зна од нас зашто је час овако, час онако у нашим животима, рекао је Његова Светост.

Говорећи о данашњем празнику, Патријарх Порфирије је рекао да је Свети Јован Крститељ кога данас славимо, само његово постојање, његова истинита реч је било нешто што доводи до безумља Иродијаду, сам живот, будући да је то био живот у складу са заповестима Божијим, са системом вредности које носи Јеванђеље. И тај труд да живимо по Јеванђељу смета ономе који би хтео да прогласи грех и страст за исправно, за правило живота, за принцип живота који даје пуноћу смисао, радост, лепоту, штавише који води у вечност. Славећи Светог Јована Крститеља знамо добро да је најважније најпре да се увек определимо за истински принцип живота, а то је Јеванђеље Христово, то је наша православна вера, и зато се сабирамо у светињама. И онда ћемо ма колико одлутали од Њега под присилом, под притиском, у знању, незнању имати увек где да се вратимо. Биће увек отворена мирна лука светиње Цркве наше и та светиња Цркве наше јесте оно што нас повезује, што нам даје идентитет, што нас чува, што чини да јесмо оно што јесмо и да можемо себе с пуним правом доживети и назвати и поносити се тим да припадамо сазвежђу европске цивилизације, европске културе коју чине и друге народа.

Свети Јован зна да смо слаби и немоћни људи и зато његова проповед почиње речима: Покајте се, јер се приближи Царство Небеско. Покајање је напросто спознаја, препознавање да смо се удаљили од принципа, од Јеванђеља, од онога што је исправан пут и кад препознамо жеља да се том путу вратимо. Покајање на које позива Свети Јован Крститељ Свети Оци називају радосном тугом. Зашто? Када схватиш да си погрешио постајеш тужан, али чим пожелиш да будеш исправан, да се вратиш Богу, у том тренутку благодат Божија обасипа и у теби се рађа истинска радост због тога што јеси Христов, истакао је Првојерарх Српске Православне Цркве.

На крају свете Литургије, Патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом славе овог манастира.

После светог евхаристијског сабрања, Његова Светост служио је парастос невиним цивилним жртвама и ратним заробљеницима пострадалим у нападу хрватске војске на Медачки џеп септембра 1993. године.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести