НЕДЕЉА, 4. 9. 2022 - 09:40

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије служиo свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Сентандреји: Ако је Христос на првом месту у нашем животу, све остало ће доћи на своје место (ФОТО/ВИДЕО)

Смисао постојања је Господ наш Исус Христос. Ако је Христос на првом месту у нашем животу, све остало ће доћи на своје место. Зато је важно шта су приоритети у нашим животима. Утемељимо свој живот на Христу, који је Логос вечни, који осмишљава наше постојање у историји, али нам дарује и Живот Вечни и осмишљава сваку нашу радост вишом вредношћу, али и свако искушење, сваки крст открива као тајну васкрсења и подвига, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи у Саборној цркви у Сентандреји, 04. септембра 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Саборном храму Успенија Пресвете Богородице у Сентандреји, у Дванаесту недељу по Духовима, на празник Светог мученика Агатоника, 04. септембра 2022. године.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи будимски Лукијан, бачки Иринеј, ремезијански Стефан, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, свештенство и ђакони Епархије будимске, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Поред верног народа, светој Литургији присуствовали су и Његова екселенција Амбасадор Републике Србије у Мађарској Иван Тодоров, Њена екселенција Амбасадор Босне и Херцеговине у Мађарској Биљана Гутић-Бјелица, Золт Семјан -заменик председника Владе Мађарске и други представници власти Мађарске.

У поздравном слову Патријарху Порфирију, Епископ Лукијан је рекао да овде са овог места где Ви стојите проповедао је и поучавао наш хришћански народ у овој хришћанској земљи Угарској традиционално, Ваш велики претходник Арсеније Чарнојевић који је овде дошао са својим јатом, опет међу своје. Као што мађарски историчари пишу, овде је цветало источно хришћанство, православно, још од времена Светога Саве који је био не само дипломата, него и пријатељ Андраша Машодика када је 1219. или 1920. овде дошао да углави мир. Драги наш Свјатјејши Владико, у име свештенства, монаштва и народа који спадамо и припадамо под омофор Вас као карловачког Митрополита и Патријарха српског, имам част да Вас поздравим. У име свих нас кличем Вам: Свјатјејши Владико добро нам дошли увек и на многа лета!

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је смисао постојања Господ наш Исус Христос. Наравно да није једноставно бити човек, нарочито, ми мислимо данас, али ако знамо шта су приоритети у нашем животу, који је то каталог вредности, шта је на првом месту, а шта после тога долази, ма колико било тешко, биће заправо најједноставније могуће. Неће нам бити проблем ако нас неко презире, ако нас оптужује, али ако знамо да је то Христа ради, знаћемо да је у томе слава. Ако је Христос на првом месту у нашем животу, све остало ће доћи на своје место. Зато је важно шта су приоритети у нашим животима. Утемељимо свој живот на Христу, који је Логос вечни, који осмишљава наше постојање у историји, али нам дарује и Живот Вечни и осмишљава сваку нашу радост вишом вредношћу, али и свако искушење, сваки крст открива као тајну васкрсења и подвига.

Без молитве нема успеха, у правом смислу те речи. Често данас човек мисли да се вештинама може победити свет, свет у смислу који дефинише Апостол Павле. Многи мисле да се знањима, способностима, може решити сваки проблем. Свакако да знања, вештине, способности јесу нешто што је вредно и што је дар од Бога. То је плод нашег труда и благодати Божије. Али ако не призивамо Бога и Његову благодат у свој живот, онда заправо ма колико ми говорили да смо верници, претварамо свој духовни живот у религију, а то није духовни живот у Христу. Вера у Христу подразумева смирење, молитву као простор који отварамо за деловање благодати Божије, рекао је Његова Светост.

Говорим неретко нашој браћи која живе широм земљиног шара, када ме питају: Како да своју децу очувамо да буду Срби? Једноставно, учите их да буду православни хришћани. Јер када је духовни идентитет чврст, здрав, када је духовни корен дубок, онда ће и оно што је биолошлко, што је национално, добити своје право место и имаће трајну вредност. Сентандреја за нас је велики понос, утеха да је Господ са нама, да је суштина нашег живота Христос на првом месту, Црква Његова на првом месту, а све онда остало долази на своје место, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

У знак сећања на посету Сентандреји, Епископ Лукијан уручио је Патријарху Порфирију архијерејске инсигније. Његова Светост је поводом две деценије архијерејског служења Епископа Лукијана Преосвећеном Епископу поклонио жезал.

После свете Литургије, Патријарх Порфирије служио је помен патријарсима српским Арсенију III Чарнојевићу и Лукијану Богдановићу у порти Саборне цркве.

Након тога, организован је пригодан културно-уметнички програм, а Његова Светост је благословио све присутне.

Евхаристијско славље настављено је трпезом љубави у Епархијском двору у Сентандреји.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести