ПЕТАК, 19. 8. 2022 - 09:43

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава богослужио у цркви Преображења Господњег на Видиковцу: Христос преображава наш живот (ФОТО/ВИДЕО)

Сви заједно смо учесници у догађају и тајни Преображења Господњег, због тога догађај Преображења није индивидуална ствар која се десила само Христу или Христу и неколицини Његових ученика, него је васељенски догађај, догађај који обухвата цео свет, целу васељену, сваког човека, сваког оног ко верује и ко жели да живи у заједници са Богом, рекао је Епископ Сава у својој беседи, у петак 19. августа 2022. године.

ТВ Храм

На празник Преображења Господњег, 19. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму посвећеном данашњем празнику на Видиковцу.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеног присуству многобројног верног народа.

У својој поучној беседи, Епископ Сава је рекао да данас прослављамо један од највећих и најзначајнијих догађаја у историји људског спасења, догађај Преображења Господњег. Христос се преображава пред својим светим ученицима и апостолима, показавши на тај начин, поред оне човечанске природе коју су они видели и божанску природу, показавши у догађају Преображења управо оно што Он јесте - Бог и истовремено човек. Савршени Бог и савршени човек. И показавши тиме као што је он постао човек ради спасења свакога човека и ми треба да постанемо богови, да будемо обожени, а то значи да будемо спасени и да живимо у вечној заједници са Оцем, Сином и Светим Духом.

Сви заједно смо учесници у догађају и тајни Преображења Господњег, због тога догађај Преображења није индивидуална ствар која се десила само Христу или Христу и неколицини Његових ученика, него је васељенски догађај, догађај који обухвата цео свет, целу васељену, сваког човека, сваког оног ко верује и ко жели да живи у заједници са Богом. Сам Христос својим присуством преображава наш живот, чини таквим да свој крај не видимо у гробу, него свој крај, али и почетак црпимо из онога што долази после гроба, а то је тајна Цартсва Небескога, то је Живот Вечни у који верујемо и који свакодневно исповедамо у Символу вере, Живот Вечни и Царство Божије којем неће бити краја, истакао је Преосвећени Епископ.

На крају свете Литургије, извшен је литијски опход око храма, а Епископ Сава освештао је славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести