УТОРАК, 9. 8. 2022 - 10:43

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава богослужио у цркви Светог Пантелејмона у Миријеву: Молитва је исцељење и васкрсење наше душе (ФОТО/ВИДЕО)

Светитељи Христови, светитељи Божији исцељују молитвом, призивајући име Господње. Молитва није ништа друго, него терапија, исцељење, васкрсење и обновљење наше душе. Заједница наше душе са Господом као последица исцељења наше душе долази молитвама светих и исцељења нашег тела. Светитељи, самим тим и Господ исцељују целовитог човека, рекао је Епископ Сава у својој литургијској беседи, 09. августа 2022. године.

ТВ Храм

На празник Светог великомученика Пантелејмона, 09. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у цркви посвећеној овом светитељу у Миријеву.

Епископу Сави саслуживало је свештенство овог храма, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Говорећи о Светом великомученику Пантелејмону, Епископ Сава је рекао да је он један од највећих и најдивнијих примера, који је то пут хришћанског живота који је пут који један хришћанин треба да пређе од рођења до свог уснућа, до преласка у онај живот коме нема краја, до живота у вечној заједници са Богом. Живот има три стадијума. Пре свега, треба постати човек, затим хришћанин и на крају постати свет. Није то привилегија светитеља кога прослављамо, него је то заповест самога Христа, који свакоме од нас упућује кроз Свето Јеванђеље - Будите свети, јер сам ја свет.

Преосвећени Епископ је истакао да исцељење телесно не бива без исцељења душе. Због тога светитељи Христови, светитељи Божији исцељују молитвом, призивајући име Господње. Молитва није ништа друго, него терапија, исцељење, васкрсење и обновљење наше душе. Заједница наше душе са Господом као последица исцељења наше душе долази молитвама светих и исцељења нашег тела. Светитељи, самим тим и Господ исцељују целовитог човека.

На крају свете Литургије, Епископ Сава је освештао славске дарове поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети великомученик Пантелејмон

ТВ Храм

Родом из Никомидије од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула а отац Евсторгије. Као младић изучио лекарске науке. Свештеник Ермолај призва га к себи, научи га вери Христовој и крсти га. Чудотворно излечи Пантелејмон једнога слепца, кога су други лекари узалуд лечили; излечи га именом Христовим, и крсти га. Из зависти оптуже лекари Пантелејмона као хришћанина, и Пантелејмон изађе пред цара Максимијана на суд. „И стаде пред земаљским царем телом, а умом стајаше пред Царем небеским." Пред царем он се слободно објави хришћанином, и на очи цареве излечи једног узетог човека од дуготрајне болести. Ово чудо многе незнабошце привуче вери Христовој. Цар га стави на муке, но Господ му се јави у неколико махова и избави га цела и неповређена. Тада и св. Ермолај са Ермипом и Ермократом пострада. Осуђен на смрт св. Пантелејмон клече на молитву. Утом џелат удари га мачем по врату, и мач се преби као да је од воска. И не могаше га џелат погубити док светитељ не сврши молитву и сам не рече да га посеку. Његове мошти посташе целебне.  Беше  посечен  Пантелејмон  под  неком  маслином,  која потом постаде сва окићена плодом. Пантелејмон — значи свемилостиви. Бог свемилостиви прими праведну душу његову, и прослави га међу великим светитељима својим. Чесно пострада за Христа овај дивни мученик у младости својој 27. јула 304. год. Св. Пантелејмон призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу (свештању масла) заједно са св. Ермолајем и осталим бесребреницима и чудотворцима. Најдивнији храм, посвећен овом светитељу, налази се у Светој Гори.

Повезане вести

Вести