ПЕТАК, 5. 8. 2022 - 11:37

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Стефан служио парастос жртвама злочиначке акције „Олуја“: Трудимо се да будемо достојни наследници светих предака (ФОТО)

Када имамо претке свете, мученике, онда се трудимо да и ми будемо колико је могуће достојни њихови наследници. Није то све лако, ми то све знамо, али из године у годину окупљајући се овде у храму, цркви Светога Марка ми схватамо и разумемо да је ово наша отаџбина, да је ово наша колевка и да је ово наш дом, истакао је Епископ Стефан у својој беседи 05. августа 2022. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан служио је парастос пострадалим и прогнаним Србима у „Олуји“, злочиначкој оружаној акцији хрватске војске и полиције у августу 1995. године, у цркви Светог Марка на Ташмајдану, 05. августа 2022. године.

Епископу Стефану саслуживало је свештенство овог храма, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У својојој беседи, Епископ Стефан је рекао да мисли када људи страдају као што су ови наши преци, онда тад немамо места да кажемо - Бог да им душу прости, јер ти људи и ако су било какво дело учинили, које можда није достојно човека, на начин на који су завршили живот, страдањем, верујемо да је њихова душа у Царству Небескоме. Када имамо претке свете, мученике, онда се трудимо да и ми будемо колико је могуће достојни њихови наследници.

Није то све лако, ми то све знамо, али из године у годину окупљајући се овде у храму, цркви Светога Марка ми схватамо и разумемо да је ово наша отаџбина, да је ово наша колевка и да је ово наш дом. И у свакој цркви када се молимо заједно, ми смо најближи својим ближњима и тада смо на правом путу и то је једино што можемо да чинимо. Нека да Бог да тако и у будућности буде, рекао је Епископ Стефан. 

Преосвећени Епископ је нагласио да када чинимо нашој Цркви, нашој Србији, верујемо да осветљавамо и наше крајеве одакле смо поникли. Историја зна и боље и горе дане и ми верујемо да жртве тих људи никада нису биле узалудне. Ако се сећамо тих својих предака, једино што можемо да чинимо је да се молимо Богу за њих, онда верујем да осветљавамо те крајеве и да ћемо се једног дана тамо вратити. 

И ако слушамо своју Цркву, слушамо оно што нам Христос каже, никада нам се више неће десити то зло које се десило. Суштина молитава, између осталог јесте да не дозволимо да поново страдамо. Више не би било добро, природно и нормално да поново страдамо и зато трудимо се да свима говоримо о томе, да се васпитавамо у том духу, да увек будемо у заједници једној као што је сад ова Србија, истакао је Епископ Стефан.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести