УТОРАК, 2. 8. 2022 - 09:57

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Сава богослужио у цркви Светог пророка Илије у Миријеву: Свети пророк Илија био је проповедник љубави Божије и величанства Господњег (ФОТО/ВИДЕО)

Друга врлина коју нам показује житије Светог пророка Илије је огњена и пламена вера, вера да је једини Спаситељ наш управо Господ који нас је створио, Господ који се нас ради оваплотио и дошао у овај свет, постао један од нас, постао у свему исти као ми, изузев у греху, рекао је Епископ Сава у својој беседи у уторак, 02. августа 2022. године.

ТВ Храм

На празник Светог пророка Илије, 02. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у цркви посвећеној данашњем празнику у Миријеву.

Епископу Сави саслуживало је братство овог храма, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На крају свете Литургије извршен је трократни опход око храма, а након тога Епископ Сава је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

У својој поучној беседи, Преосвећени Епископ је говорио о житијама Светог пророка Илије и рекао да је једна једна од првих ствари на које нам указује житије Светог пророка Илије гостопримство, јесте практична и делатна љубав. Није то оно гостомпримство у коме ћемо некога угостити и провести с њим одређен део дана. Данас је то лако. Суштинско гостопримство значи поделити све што имам са својим ближњим и последњу корицу хлеба и дом свој, распети себе за другога.

У наставку своје беседе, Епископ Сава истиче да на том темељу гостопримства развија се и друга врлина коју нам показује житије Светог пророка Илије, а то је огњена и пламена вера, вера да је једини Спаситељ наш управо Господ који нас је створио, Господ који се нас ради оваплотио и дошао у овај свет, постао један од нас, постао у свему исти као ми, изузев у греху.

И као последицу те две врлине, јавља се и трећа која је у ствари дар Божији, која је плод нашег труда, наше вере и наше молитве, то је благодат и милост Божија, то је светлост Божија, она светлост о којој су толико говорили Свети Оци и подвижници, о светлости нествореној преко које учествујемо у Господу и окушамо Господа, закључио је Епископ Сава.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести