ПОНЕДЕЉАК, 1. 8. 2022 - 15:47

Извор: ТВ ХРАМ

Помен руским заробљеницима на Вршичу у Словенији (ФОТО)

По благослову Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија, а на позив Удружења Словенија – Русија, Његово Преосвештенство Епископ марчански господин Сава, Викар Патријарха српског, служио је помен руским заробљеницима пострадалим 1916. године на Вршичу у Словенији.

Друштво Словенија-Русија и delo.si

Преосвећени Епископ Сава је, уз саслужење свештенства Митрополије загребачко-љубљанске, служио помен испред капеле саграђене 1915. године, рукама руских заробљеника, који су на Јулијским Алпима градили путеве за аустро-угарску војску. Од 10 000 заробљених православних Руса, њих неколико стотина је страдало од снежне лавине у марту 1916. године.

У последњих 30-ак година испред капеле на Вршичу се сваке године одржава комеморација пострадалим руским заробљеницима и служи помен.

Током комеморације Преосвећени Епископ Сава обратио се присутнима и између осталог рекао да најпре жели да пренесее благослов и поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, који је не само администратор, тј. управитељ ове Епархије, која обухвата целу Словенију, него и Архијереј који осећа велику љубав према овој земљи, према њеним грађанима и према њеном хришћанском наслеђу.

Један, у физичком смислу, мали део овог наслеђа, мала коцкица у огромном и прелепом мозаику хришћанске културе, хришћанског начина живота је и капела на Вршичу. Сви знамо да су је подигли руски заробљеници као израз потребе за храмом и за молитвом. Све то значи да су имали потребу за љубављу Божјом и сваки храм је израз те љубави, чежње и потребе да се доживи љубав и милост Божја. Али та прича се не завршава градњом, не завршава се ни трагедијом у којој је лавина затрпала богочежњиве Русе, прича се наставља обновом храма од стране локалне заједнице, од стране браће Словенаца, који су тако посведочили хришћанску љубав која превазилази етничке и конфесионалне границе, и посведочили да је један Бог коме се молимо, један Господ који је за нас страдао, био погребен и васкрсао. Један и за Совенце и за Русе, за нас Србе православне и за све друге, истакао је Епископ Сава.

И ето, тако нас Господ спаја овде у Вршичу, овде смо ми Срби, Словенци, али са нама су данас и браћа Руси, јер због њих смо се овде данас и окупили на молитву. Господу смо упутили молитве за пострадале руске војнике, али свака молитва је за мир и за све људе. Таква је била молитва и Руса примораних да граде путеве за Аустро-Угарску, веома делеко од своје матушке Русије, а таква је молитва била и Словенаца који су обновили ову црквицу. Таква је и наша молитва данас, да Господ помене у Царству своме све пострадале на овом месту закључио је Епископ Сава.

Помену су присуствовали чланови и пријатељи Удружења Словенија – Русија, представници јавног и културног живота, као и неколико стотина људи који су се сабрали да одају почаст пострадалима.

Друштво Словенија-Русија и delo.si
Друштво Словенија-Русија и delo.si
Друштво Словенија-Русија и delo.si
Друштво Словенија-Русија и delo.si
Друштво Словенија-Русија и delo.si
Друштво Словенија-Русија и delo.si
Друштво Словенија-Русија и delo.si

Повезане вести

Вести