ПОНЕДЕЉАК, 1. 8. 2022 - 10:06

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Јустин богослужио у манастиру Светог Георгија у Лештанима: Опстаћемо као народ само ако смо утемељени на путу Светог Саве и Светог Деспота Стефана (ФОТО/ВИДЕО)

Светог Деспота Стефана треба да подражавамо у његовом смирењу, у његовој љубави, његовој жртви, чистоти, узвишености мисли, речи, дела, живота. Јер, само ћемо тако опстати као народ - ако будемо утемељени на темељима Светога Саве, а он на темељу апостола, на темељу Христовом, а по Савином примеру и сви они који су после њега дошли, међу којима је и данашњи светитељ Деспот Стефан Високи, рекао је Епископ Јустин у својој беседи на празник Светог Деспота Стефана, 01. августа 2022. године.

ТВ Храм

На дан када празнујемо Светог Стефана, Деспота српског, 01. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин, началствовао је светим евхаристијским сабрањем у манастиру Светог великомученика Георгија у Лештанима.

Епископу Јустину саслуживало је свештеномонаштво и свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

На крају свете Литургије, Епископ Јустин је освештао славске дарове и преломио славски колач.

На почетку своје поучне беседе, Епископ Јустин је пренео сабранима патријарашке благослове и очинске поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. Говорећи о Светом Деспоту Стефану, Преосвећени Епископ је истакао да је неопходно да га подражавамо, да и ми будемо бар у некој мери слични њему, по својој вери, по љубави, по лепоти своје душе, по жељи да се Христово име рашири и утврди у овој нашој земаљској отаџбини Србији, благословеној, светој, од Бога нам дарованој. Да га подражавамо у његовом смирењу, у његовој љубави, његовој жртви, чистоти, узвишености мисли, речи, дела, живота. Јер, само ћемо тако опстати као народ - ако будемо утемељени на темељима Светога Саве, а он на темељу апостола, на темељу Христовом, а по Савином примеру и сви они који су после њега дошли, међу којима је и данашњи светитељ Деспот Стефан Високи.

Немојмо се заваравати да ће нам неко други или нешто друго донети бољи живот, благостање, да ћемо бити бољи људи, да ћемо више вредети у туђим очима и у сопственим. Нико и ништа и никада не може нама да помогне да нас узвелича, да нас прослави, да нас представи као најлепше, као најбоље, ако не будемо утемељени на овоме темељу на ком је свој живот градио и Деспот Стефан Високи, рекао је Епископ Јустин.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести