ПОНЕДЕЉАК, 25. 7. 2022 - 11:49

Аутор: Горан Миловановић

Епископ Јустин богослужио у манастиру Гргетег: Пресвета Богородица је заштитиница свима који јој се моле (ФОТО)

Богородица Тројеручица својом трећом руком заклања све ветрове који дувају и желе да угасе кандило вере у Србаља, почевши до Хиландара, па до других места где се овакве иконе као што је и ова у манастиру Гргетегу налазе. Она и овде стоји већ двадесет година, овде она је донета са Свете Горе Атонске и смештена да и овде буде заштитиница, игуманија, путеводитељка на путу спасења свима онима који се моле пред овом светом иконом, рекао је Епископ Јустин у својој беседи у манастиру Гргетег, 25. јула 2022. године.

ТВ Храм

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноеврпски г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Гргетег, на дан када наша Црква молитвено прославља икону Пресвете Богородице Тројеручице, 25. јула 2022. године.

Епископу Јустину саслуживао је изабрани Епископ топлички Протосинђел Петар, многобројно свештенство и свештеномонаштво из Српске Православне Цркве, Румунске Православне Цркве и Македонске Православне Цркве - Охридске архиепископије, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У својој архипастирској беседи, Епископ Јустин је рекао да још од апостолских времена, дакле од самих почетака Цркве Божије, овде на земљи сваки онај који је поштовао и веровао да је Христос Оваплоћени Син Божији, Богочовек који је дошао у овај свет нас ради и ради нашег спасења, неизоставно је морао да исповеда веру и поштовање и према оној која Га је родила, Пресветој Богородици, јер је њу Бог Отац одабрао, Дух Свети се на њој указао, осенио је, а Син Божији уселио се у њу и учинио је широм од небеса.

Говорећи о иконама Пресвете Богородице, Епископ Јустин је рекао да је више икона по предању насликао Апостол Лука, а једна од тих свакако најлепших и у српском народу сигурно једна од најпознатијих и најпоштованијих јесте образ или икона Пресвете наше Владичице Богородице Тројеручице која је из далеке Палестине из лавре Светога Саве Освећеног, преко нашег Светог Саве дошла у Србију, па на Хиландар и тамо већ скоро осам векова почива на игуманском месту, стоји и чува.

Својом трећом руком заклања све ветрове који дувају и желе да угасе кандило вере у Србаља, почевши до Хиландара, па до других места где се овакве иконе као што је и ова у манастиру Гргетегу налазе. Она и овде стоји већ двадесет година, тачно пре две деценије, овде је она донета са Свете Горе Атонске и смештена да и овде буде заштитиница, игуманија, путеводитељка на путу спасења свима онима који се моле пред овом светом иконом.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови и преломљен је славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести