ПОНЕДЕЉАК, 25. 7. 2022 - 09:25

Извор: Епархија шабачка

Пола године од упокојења блаженопочившег епископа Лаврентија

Поводом полугодишњице од упокојења блаженопочившег Епископа Лаврентија, у суботу, 23. јула 2022. године, у манастиру Светог Владике Николаја у Соко Граду, служена је Света Литургија и парастос.

Епархија шабачка

Свету Литургију и парастос, служили су архијерејски заменик Епархије шабачке, високопреподобни архимандрит Нифонт, секретар Епархије шабачке, протојереј-ставрофор Мирко Вилотић, архијерејски намесник азбуковачки, протојереј- ставрофор Драган Секулић, духовник овог манастира јереј Милорад Петровић, као и пароси из околних парохија: Бранко Цветиновић из Грачанице, Бранко Јовљевић из Узовнице, Петар Цвејић из Врхпоља, Драган Јеремић из Бање Бадања, ђакон Раденко Пантић, као и гости из Београда: протојереј- ставрофор Драган Протић, вишегодишњи ректор Богословије Светог Саве у Београду, у пензији, као и протођакони Стеван Рапајић и Ненад Михаиловић, вишегодишњи службеници Српске Патријаршије.

На крају парастоса, врло дирљиву проповед одржао је ректор Београдске Богословије, у пензији, прота Драган Протић, који је на веома емотиван начин евоцирао своје успомене на блаженопочившег Епископа Лаврентија, као и на његове заслуге не само за Епархију шабачку, већ и за целу Српску Православну Цркву и то као економ Београдске Богословије, а потом и као парох на Купресу. Поготово је истакао његов плодоносан рад, као архијереја и то прво као викар Његове Светости патријарха Германа, а потом као први Епископ новоосноване Епархије западноевропске и аустралијско-новозеландске. Такође је истакао његов рад на сакупљању и штампању дела Светог Владике Николаја у нашој првој штампарији у западној европи у Химелстиру у Немачкој. Са истим жаром и еланом, Владика је тај рад наставио и у Епархији шабачко-ваљевској, где је круна њеогов стваралачког рада управо изградња овога манастира и духовног центра испод Соко Града, где сада почива у миру.

Парастос је одржан управо у време када се по традицији по 22 пут по реду одржава традиционални црквени сабор омладине "Моба", чији је оснивач управо блаженопочивши Епископ Лаврентије. Овом молитвеном чину као и отварању "Мобе", присуствовале су и званице из Владе Републике Србије: народна посланица Сања Лакић, помоћник директора канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама при министарству правде господин Саша Мијатовић и народни посланик господин Томислав Јанковић.

У молитвеном присуству сестринства овог манстира, сестре Крстане и сестре Јоване, житеља ове свете обитељи, као и већег броја верника и поштовалаца блаженопочившег Епсикопа Лавренрија, а посебно учесника Мобе, који су потом извели пригодан културно уметнички програм, још једном смо се са тугом и сетом опростили од драгог нам Владике Лаврентија.

Епархија шабачка
Епархија шабачка
Епархија шабачка
Епархија шабачка
Епархија шабачка

Повезане вести

Вести