УТОРАК, 12. 7. 2022 - 09:56

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије богослужио у храму Светих Петра и Павла на Топчидеру: Смисао живота је љубав према Христу (ФОТО/ВИДЕО)

Треба да имамо Свете Апостоле Петра и Павла као узор и као пример за углед, нарочито оно што јесте смисао живота, а што је био њихов свакидашњи садржај, а то је љубав и то не обична, сентиментална љубав, него егзистенцијална љубав у односу на Бога, а онда из те љубави у односу на Бога и њихова међусобна љубав , рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи у храму Светих Петра и Павла на Топчидеру, 12. јула 2022. године.

ТВ Храм

На дан када празнујемо Свете Апостоле Петра и Павла, 12. јула 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у храму Светих Апостола Петра и Павла на Топчидеру.

Његовој Светости саслуживао је умировљени Епископ канадски г. Георгије, свештенство и ђакони Архиепископије београдско-карловачке.

Светој Литургији присуствовали су и Њихова Краљевска Височанства Принц Филип и Принцеза Даница Карађорђевић, као и многобројни верни народ.

Након прочитаног јеванђелског зачала, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, сабранима се обратио Епископ Георгије који је говорио о Светим Апостолима Петру и Павлу и рекао да су они пострадали за Христа и да су они потврда онога што је Исус рекао: Основаћу Цркву којој ни врата пакла неће одолети. Епископ Георгије истакао је да треба да се трудимо и иштемо најпре Царство Небеско и правде његове, а друго ће нам Бог дати и додао да се не бојимо ничега, јер је Бог са нама. 

На крају свете Литургије извршен је литијски опход око храма, а  Његова Светост је затим освештао славске дарове и преломио славски колач.

Након тога, Патријарх Порфирије обратио се присутнима и рекао да треба да имамо Свете Апостоле Петра и Павла као узор и као пример за углед, нарочито оно што јесте смисао живота, а што је био њихов свакидашњи садржај, а то је љубав и то не обична, сентиментална љубав, него егзистенцијална љубав у односу на Бога, а онда из те љубави у односу на Бога и њихова међусобна љубав.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести