ЧЕТВРТАК, 7. 7. 2022 - 09:48

Аутор: Горан Миловановић

Епископ Јустин богослужио у храму на Централном гробљу: Заволимо Христа свим срцем (ФОТО/ВИДЕО)

Живот схватимо као процес рађања и умирања, и не доживљавајмо живот као онај који ће се наставити после смрти. Ако у своју животну хоризонталу не ставимо и вертикалу онда ћемо бити трагичнији од свих људи и после смрти од нас неће ништа остати јер ћемо постати храна црвима како је то говорио замишљен над тајном живота и над тајном смрти Преподобно Јустин Ћелијски, рекао је између осталога Епископ Јустин у својој литургијској беседи у храму посвећеном Рођењу Светог Јована Крститеља на Централном Гробљу у Београду у четвртак 07. јула 2022. године

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија служио је свету архијерејску Литургију, 07. јула 2022. године, на празник Рођења Светог Јована Крститеља у храму посвећеном данашњем празнику на Централном гробљу.

На крају свете Литургије после освештања славских дарова Епископ Јустин је поучио сабрани верни народ архипастирском беседом у којој је говорећи о животу и смрти нагласио да ако ми живот схватимо као процес рађања и умирања, и не доживљавамо живот као онај који ће се наставити после смрти. Ако у своју животну хоризонталу не ставимо и вертикалу онда ћемо бити трагичнији од свих људи и после смрти од нас неће ништа остати јер ћемо постати храна црвима како је то говорио замишљен над тајном живота и над тајном смрти Преподобно Јустин Ћелијски. Управо ту вертикалу донео је у овај свет Христос а онај који га је најавио и по свему у своме животу посведочио да свакако има смисла трпети, веровати у Христа ишчекивати Га свим срцем својим.

Говорећи о Светом Јовану Крститељу, Епископ Јустин нагласио је да је он био Христов претеча, пророк, крститељ, апостол, мученик, војник Христов и проповедник покајања чије рођење данас прослављамо. Преосвећени је нагласио да када дође час смрти ништа овоземаљско неће нам помоћи и једино што ће бити важно да ли смо веровали у Васкрслог Христа и да ли смо волели ближњега свога и то ће бити једини наш одговор на страшном суду Божијем на којем ће са десне стране бити Пресвета Богородица, а са леве Свети Јован Крститељ.

Епископ Јустин је апострофирао речи Светог Јована Крститеља које кажу: Покајте се јер се приближило Царство Небеско, нагласивши да на свакој светој Литургији Царство Небеско долази нам у својој пуноћи, ту је Христос, ту су апостоли, ту су анђели, ту је сабрани верни народ. Говорећи о животу, Епископ је рекао да је наш живот процес кајања и процес жеље да се преобразимо и будемо бољи људи, а само покајање је бесцено благо и дар од Господа.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести