НЕДЕЉА, 3. 7. 2022 - 11:02

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин богослужио у цркви Свете Тројице у Заклопачи: Свака недеља јесте у ствари објава и долазак и присуство Царства Божијег овде и сада међу нама (ФОТО/ВИДЕО)

"Оно што поуздано знамо ми Хришћани, јесте да овај живот нам се даје да бисмо се кроз њега припремили или боље рећи да бисмо већ у њему заживели тајну Царства Божијега", навео је у својој беседи Епископ Јустин у цркви Свете Тројице у Заклопачи у недељу 3. јула.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у трећу недељу по Духовима 3. јула у цркву Свете Тројице у Заклопачи.

У својој поучној беседи, Епископ Јустин је рекао да ни данас ништа мање, као ни у време Исуса Христа,  није тешко савременом човеку предочити, објаснити и приближити смисао и поруку проповеди Господа нашег Исуса Христа о Царству Божијем.

"Јер данашњи човек, вероватно је у мањој или већој мери то било вазда кроз историју рода људскога, функционише и постоји, битише и живи у оквирима чежње за срећом и сигурности, профитом и користи, комфором и хедонизмом. И када ми у Цркви говоримо о томе да све то јесте потребно, али није на првом месту лествице система вредности и животних приоритета које треба да има један човек који хоће и жели да буде човек, то се доживљава као сметња, као опструкција, чак и као претња. Јер врховни критеријуми на жалост данас јесу управо оно о чему сам говорио и човек у тој борби да осигура себи лагодан, срећан, комфоран и удобан живот не преже, на жалост, често од разних средстава да оствари тај свој задати циљ", рекао је Епископ Јустин.

"Међутим, све се то руши пред једним догађајем, пред једном појавом која се зове смрт. Тада човек схвата у ствари колико је слаб, колико је немоћан и колико ништа заправо није у нашим рукама. Као што нисмо ни бирали час нашега доласка овде у овај живот, тако исто не знамо ни дан ни час када ћемо из овога света и живота отићи", навео је у својој беседи Епископ Јустин.

Управо то јесте смисао нашега доласка овде на земљи. А Бог није створио овај свет и увео нас у овај живот да бисмо се ми у њему мучили, да бисмо доживљавали све оно што на жалост доживљавамо у свакодневном животу, стресове, проблеме искушења, пролазимо кроз разне страхове, болести, зебње. И све то има савим другачију јачину, боју, укус и другачије се преноси ако имамо веру у Христа, распетога и васкрслога, ако је мера нашега живота Његов Крст, а вера којом живимо Његово Васкрсење, поучио је Епископ Јустин и додао да свака недеља јесте у ствари објава и долазак и присуство Царства Божијег овде и сада међу нама.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести