СРЕДА, 29. 6. 2022 - 17:21

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије у посети Епархији ваљевској (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да на братски позив Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија посети Епархију ваљевску, поводом троструког јубилеја Светог Владике Николаја охридског и жичког – 140 година од рођења, 65 година од блаженог уснућа и 30 година од преноса моштију из Либертвила у Лелић.

ТВ Храм

Његову Светост пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Ваљеву, дочекао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, заједно са многобројним свештенством, монаштвом и  верним народом.

У Саборном храму је, затим, служен свечани чин доксологије у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа: врањског Пахомија, шумадијског Јована, зворничко-тузланског Фотија, горњокарловачког Герасима, буеносаиреског и јужно-централноамеричког Кирила,  аустралијско-новозеландског Силуана, ваљевског Исихија, топличког и изабраног шабачког Јеротеја, хвостанског и изабраног западноевропског Јустина, мохачког Дамаскина, марчанског Саве и новоизабраног Епископа липљанског Доситеја.

На крају свечаног чина доксологије,  Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије обратио се речима добродошлице истакавши посебну радост због доласка Првојерарха Српске Православне Цркве у Епархију ваљевску која ове године обележава значајан јубилеј у част Владике Николаја који је својим облагодаћеним умом проникао у дубине и народу пренео учење Јеванђеља и утврдио Светосавље и Косовски завет у нашим срцима и душама.

Након тога, сабраном верном народу обратио се и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и рекао да је Лелић место које је овенчано молитвом, али заокружено, довршено по промислу Бoжијeм и благодаћу Духа Светога управо Владиком Николајем. С друге стране, манастир Ћелије, такође место кроз векове сабирања молитава Светих, суза покајања и преображавања нашег верног народа, и манастир Ћелије добио је свој печат, заокружио се у Духу Светоме, управо Светим Авом Јустином. То су била два места, баш како каже Свети Василије Велики која су још једанпут означена и назначена, која су добила своје достојанство због достојанства светитеља Божијих.

У Светом Владици Николају и Светом Ави Јустину засијао је у пуноћи лик Светога Саве, пут Светога Саве, оно за шта смо се ми као народ у Светоме Сави определили. У њима двојици, у свакоме на својствен и непоновљив начин показало се шта је то истинска, права православна вера, шта је то истинско право православно богословље, показало се оно што је и нама данас неопходно- да богословље није пуко умовање, акробација ума, да богословље није тек сабирање знања из различитих књига, да богословље не значи имати академске похвале и дипломе. Све то има значај и снагу, али тек када је утемељено у извору и корену који се зове Христос, истакао је Његова Светост.

* * *

Након свечаног чина доксологије у Саборном храму у Ваљеву, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, заједно са отачаственим архијерејима, дошао је литијским ходом до Центра за културу града Ваљева где ће бити одржана Свечана академија у част Владике Николаја.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
Tekst potpisa

Повезане вести

Вести