НЕДЕЉА, 5. 6. 2022 - 08:45

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије у Саборној цркви у Београду: Црква се умножава у духу Јеванђеља Христовог (ФОТО/ВИДЕО)

Када се Црква умножава морамо знати да је то у духу Јеванђеља Христовог и речи Његове, да се она не дели, него се умножава и расте растући у љубави, умножавајући се у љубави. Црква се не дели по својим саставним деловима у свеопштем јединству Цркве Христове и заповести Христове да би се затварала у себе, да би неговала искључиво нешто што има земаљски циљ, него се умножава и организује тако да оно што је земаљско, оно што је дар од Бога на најбољи могући начин се умножава, расте. Кроз тај раст, условно речено, сваки део Цркве може да дарује себе другим деловима, другим удовима Цркве, а да сви заједно растемо у љубави и у јединству вере и то јесте и поука и порука данашњег празника Отаца Првог васељенског сабора, истакао је Патријарх Порфирије у својој беседи у Саборној цркви у Београду, 05. јуна 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, у недељу Светих Отаца Првог васељенског сабора, 05. јуна 2022. године.

Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Блаженство архиепископ охридски и македонски г. Стефан, Високопреосвећена господа Митрополити преспанско-пелагонијски Петар, дебарско-кичевски Тимотеј, повардарски Агатангел, европски Пимен, кумановско-осоговски Григориј, Преосвећена господа Епископи зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, ремезијански Стефан, топлички и изабрани шабачки Јеротеј, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, изабрани Епископ јегарски архимандрит Нектарије, више свештеника и ђакона, у молитвеном присуству Високопреосвећеног Митрополита тетовско-гостиварског г. Јосифа, Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, Преосвећеног Епископа хераклејског г. Климента,  Његовог Преосвештенства Епископа марчанског г. Саве и Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа канадског г. Георгија.

У својој архипастирској беседи, Његова Светост рекао је да у Цркви човек треба да узраста, да ослобађа себе својих оквира и граница, а не да покушава оно што је немогуће да Цркву скучи и спута, сведе на своје индивидуалне и појединачне границе, оквире и калупе. У данашњем Јеванђељу смо чули речи самога Господа Исуса Христа који је закон и правило Цркве. Чули смо шта је молитва Христова Богу Оцу, шта је закон који је закон живота за нас, шта је Његова заповест свима нама и зато Црква јесте једна.

Када се Црква умножава морамо знати да је то у духу Јеванђеља Христовог и речи Његове, да се она не дели, него се умножава и расте растући у љубави, умножавајући се у љубави. Црква се не дели по својим саставним деловима у свеопштем јединству Цркве Христове и заповести Христове да би се затварала у себе, да би неговала искључиво нешто што има земаљски циљ, него се умножава и организује тако да оно што је земаљско, оно што је дар од Бога на најбољи могући начин се умножава, расте. Кроз тај раст, условно речено, сваки део Цркве може да дарује себе другим деловима, другим удовима Цркве, а да сви заједно растемо у љубави и у јединству вере и то јесте и поука и порука данашњег празника Отаца Првог васељенског сабора, истакао је Патријарх Порфирије.

Након беседе, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је благословио да секретар Светог Архијерејског Синода Архимандрит Нектарије прочита Томос којим се потврђује аутокефалност Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије.

Сабраном верном народу обратио се и Његово Блаженство архиепископ охридски и македонски г. Стефан.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести