ПЕТАК, 3. 6. 2022 - 12:32

Извор: ТВ Храм

Свети цар Константин и царица Јелена литургијски прослављени у храму на Вождовцу - Епископ Јустин: Пронађимо смисао постојања у Исусу Христу (ФОТО/ВИДЕО)

У свим тешким животним моментима помоћ и прави одговор можемо добити једино од Господа Исуса Христа, јер ако Њега заволимо и ако дозволимо да нам Он уђе у ум, у чула и у живот наш онда ће нам овај живот већ бити почетак живота вечнога и неће нам онда бити потребна било каква утеха овог света и живота јер ћемо смисао свега па и умирања налазити у Исусу Христу, рекао је Епископ  Јустин у својој поучној беседи на празник светих цара Константина и царице Јелене у храму посвећеном овим светитељима на Вождовцу у петак 03. јуна 2022. године.  

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани западно-европски Г. Јустин са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија поводом славе храма светих цара Константина и царице Јелене на Вождовцу служио је свету архијерејску Литургију у петак 03. јуна 2022. године уз саслужење свештенства Архиепископије београдско-карловачке и молитвено учешће верног народа Божијег.

После прочитаног јеванђелског зачала Епископ Јустин је поучио сабрани верни народ архипастирском беседом говорећи о светом цару Константину и светој царици Јелени и о ранохришћанском периоду у коме су живели ови дивни светитељи. Преосвећени је очински посаветовао вернике да је кључни моменат у погледу на овај велики празник да треба да се угледамо на опредељење и поверење ових врлих светитеља које данас молитвено и литургијски прослављамо. Опредељење за Христа нас ради распетога и васкрслога је и поверење у исправност свога избора, јер када мислимо да у овом животу немамо излаза и када мислимо да су сви против нас устали призовимо Христа у помоћ и победићемо све недаће. Епископ Јустин је нагласио да у свим тешким животним моментима помоћ и прави одговор можемо добити једино од Господа Исуса Христа, јер ако Њега заволимо и ако дозволимо да нам Он уђе у ум и у чула и у живот наш онда ће нам овај живот већ бити почетак живота вечнога и неће нам онда бити потребна било каква утеха овог света и живота јер ћемо смисао свега па и умирања налазити у Исусу Христу.  

ТВ Храм

Епископ Јустин Јустин се осврнуо на речи светог кнеза Лазара да је земаљско за малена царство а небеско увек и довека, нагласивши да ако мислимо да је овај живот крајње одредиште нашега постојања преварили смо се, јер врло кратко овај живот траје а после тога свако од нас креће у један нови вечни живот без краја и свршетка а овај живот нам је дат управо да се определимо за то и такво Царство а то ћемо чинити не само ако будемо речима изражавали своју веру  него ако се будемо трудили да свој живот живимо по Јеванђељу Христовом и заповестима Божијим. Живот у Христу је врло једноставан и огледа се у две заповести Љуби Господа Бога свим срцем својим и свом душом својом, свим умом својим и свом снагом својом и љуби ближњега свога као себе самога.

После свете Литургије извршено је резање славског колача као и освећење славских дарова.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести