ЧЕТВРТАК, 2. 6. 2022 - 19:29

Аутор: Михаила Глишић

Патријарх Порфирије на Спасовданској литији: Молимо се за мир

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предводио је славску Спасовданску литију, 02. јуна 2022. године од Вазнесењске цркве у Београду до спомен-храма Светог Саве на Врачару, заједно са Преосвећеном господом викарним Епископима: ремезијанским Стефаном, топличким и изабраним шабачким Јеротејем, хвостанским и изабраним западноевропским Јустином, марчанским Савом, Његовим Преосвештенством умировљеним Епископом канадским г. Георгијем, архимандритом Нектаријем изабраним Епископом Јегарским, неколико стотина свештеника и ђакона Архиепископије београдско – карловачке и више десетина хиљада верника.

ТВ Храм

Литија је кренула из порте Вазнесењске цркве и ишла улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до трга Славија, где је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, како налаже богослужбени поредак прочитао део из Светог Јеванђеља. Затим је Литија наставила Булеваром ослобођења до платоа испред Храма Светог Саве где је Патријарх Порфирије служио молебан.

Светиње које су се носиле у литији биле су Свето Јеванђеље, Икона Пресвете Богородице Тројеручице, мошти и икона Свете Петке и мошти и икона Светог деспота Стефана Лазаревића. Испред литије ношен је литијски Крст који је носио вишеструки олимпијски и светски шампион, ватерполиста г. Стефан Митровић.

Заједно са више хиљада Београђана, учесници литије били су и домаћин славе г. Горан Весић, заменик градоначелника града Београда, министри Владе Републике Србије, представници свих парламентарних странака Скупштине града Београда, ранији градоначелници и председници Скупштине града, председници свих београдских општина, ректори универзитета, декани факултета, директори свих београдских школа, директори и радници јавних предузећа, представници Војске Србије, Полиције и Жандармерије, представници Војске и Полицијске Академије, директори свих здравствених установа, студенти Православног богословског факултета, ученици Богословије Светог Саве и сви београдски црквени хорови.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је, након Литије молебан за мир и благостање на платоу испред Храма Светог Саве где се сабраном верном народу обратио беседом у којој је рекао да када славимо било који хришћански празник и као појединци и као породице, па ево и као велика породица града Београда ми пројављујемо и потврђујемо пред читавим светом шта је наш систем вредности, како и на који начин верујемо, шта је то што опредељује наше стазе, наше кораке, наша размишљања, речи и дела.

Славећи Спасовдан јасно је да је Јеванђеље Христово систем вредности из којег извире све што јесмо и све што имамо, да је то систем вредности који је у прошлости обликовао наше народно биће, уобличио и обогатио нашу културу, наше стваралаштво, привреду, дакле све оно што јесмо и што имамо -  све је прожето Јеванђељем Христовим, истакао је Патријарх Порфирије.

На крају је приређен богат културно-уметнички програм.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести