ЧЕТВРТАК, 2. 6. 2022 - 08:51

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије у Вазнесењској цркви: Спасовдан је круна свих догађаја које славимо у Цркви (ФОТО/ВИДЕО)

Спасовдан је круна, печат, али и осмишљење свих догађаја које славимо у Цркви, а који су успомена на тајну Христовог доласка у овај свет и на тајну нашега спасења у њему. И успомена, а истовремено и молитвено и литургијско, светотајинско учествовање у неком од тих догађаја, рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на Спасовдан, 02. јуна 2022. године, у Вазнесењској цркви у Београду.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Вазнесењској цркви у Београду, на Спасовдан, 02. јуна 2022. године, поводом славе града Београда и храмовне славе.

Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, Његово Преосвештенство умировљени Епископ канадски г. Георгије, архимандрит Нектарије изабрани Епископ јегарски, протосинђел Петар изабрани Епископ топлички, као и више презвитера и ђакона Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено присуство великог броја верника.

Светој Литургији присуствовали су и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и заменик градоначелника г. Горан Весић.

На крају свете Литургије, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је поводом храмовне славе и славе града Београда преломио славски колач и освештао славске дарове.

Након свете архијерејске Литургије, Његова Светост служио је помен код мермерног крста у порти Вазнесењске цркве који подсећа на страдале житеље Београда у нацистичком бомбардовању Београда 1941.  године.

Његова Светост, у својој беседи рекао је да је Спасовдан круна, печат,  али и осмишљење свих догађаја које славимо у Цркви, а који су успомена на тајну Христовог доласка у овај свет и на тајну нашега спасења у њему. И успомена, а истовремено и молитвено и литургијско, светотајинско учествовање у неком од тих догађаја.

Патријарх Порфирије је истакао да престони град Срба слави славу Вазнесења Господњег. Ту исту славу славе данас и Жича и Дечани и Пећка Патријаршија и Милешева и многи други храмови и овде у Београду, и широм читавог света. Бити истински и прави сведок Христов управо значи славити и Његово Вазнесење. Чињеница да један град има славу, чињениица да је та слава догађај везан за Христов живот и за наше спасење јесте најјаснији показатељ да смо Христови и да је систем Јевађелских вредности и да је оно на чему почива наш живот данас.

Тај систем вредности нас је уобличио – љубављу, трудом, молитвама, напорима, покровитељством Светога Саве и свих светих из нашега рода. Тај систем нас је обликовао и не може нам нико рећи узмите овај систем вредности да бисте били било традиционални, или пак ако хоћете да будете модерни или савремени. Јеванђелски систем вредности, заповести Христове су универзалане, иду и у прошлост, јесу и у садашњости, али јесу и будућност, оне су свевремене, нагласио је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести