УТОРАК, 3. 5. 2022 - 11:15

Извор: ТВ Храм

Епископ Стефан: Наш пут је пут Немањића и Српске Православне Цркве (ФОТО)

 

Највећи украс овог храма је Свети Николај Жички, наш светитељ, рођен у нашој непосредној близини, неко ко је највећи Србин после Светог Саве и неко ко је живео у тежа времена него у време Светог Саве – рекао је Епископ Стефан у својој архипастирској беседи.

ТВ Храм

У уторак, 3. маја 2022. године, када наша Црква прославља спомен на Светог владику Николаја жичког и свесрпског, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, благоизволео је да посети, поводом храмовне славе, храм Светог Николаја Жичког у Реснику где је началствовао на светој архијерејској Литургији. Епископу Стефану саслуживали су свештеници и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја сабраног народа Божјег.

У току Свете Литургије Епископ Стефан се обратио верном народу рекавши:

Много тога је завршено у овом храму а остало је још да га украсимо. Треба да се трудимо да не жалимо сваки део свога бића да унесемо у ову лепоту. Много већа и значајнија лепота пред Богом сте Ви који сте данас овде. Ваш долазак говори да има смисла да се граде овакве Светиње јер људи су ти који украшавају Светињу или нешто друго чине од ње. Молимо се Богу да увек будемо они који својим доласком украшавају храм. Највећи украс овог храма је Свети Николај Жички, наш светитељ, рођен у нашој непосредној близини, неко ко је највећи Србин после Светог Саве и неко ко је живео у тежа времена него у време Светог Саве.

Епископ Стефан је нагласио смо у времена Светог Саве имали краља, великог жупана  а после и цареве и тада је тешко било задржавати своју територију јер је било много освајача. Међутим, време у које је живео Свети Николај било је смутно време, где смо учинили да Свети Николај не буде међу нама. Морао је да оде из наше земље и нашег континента али његова вера је оно на шта ми треба да се угледамо. Његова посвећеност Богу и вера су учинили да нас никад није напуштао, био је са нама у молитвама, његове мошти су враћене овде и ничу храмови посвећени њему. А све то је у част Господа нашег и свих нас који желимо да будемо оно што је проповедао и чему нас је учио Свети Николај.

Преосвећени је позвао све нас да се потрудимо се да завршимо овај свети храм јер се овде осећа велики благослов и  заиста је велика Светиња. Треба да помогнемо онако како нас је учио свеправославни владика Николај, да свако помогне колико може, и да нам напокон буде саграђена ова Светиња, чистог срца, чисте жртве и чисте љубави свакога од нас. Ако тако будемо стицали и градили нове Светиње бићемо много бољи народ и знаћемо којим путем да идемо. Пут наш је врло утабан и јасан и ретко који народ има пут као српски народ. Јеванђеље нас учи да је пут којим идемо узак и тежак, а наш пут је широк и утабан, наш пут је пут Немањића и Српске Православне Цркве.

На крају беседе Епископ Стафан је верницима пренео благослове Његосве Светости Патријарха српског Г. Порфирија.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести